Ως ένα νομοθέτημα που διασφαλίζει οριστικά και αμετάκλητα τα πλήρη δικαιώματα και την προστασία των αδύναμων δανειοληπτών, που προέβλεψε ο νόμος Κατσέλη, περιέγραψε ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Άγγελος Τσιγκρής το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μιλώντας από του βήματος της Βουλής, ως εισηγητής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας (ΝΔ).

Ο Αχαιός βουλευτής και πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο με θέμα «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων…», έρχεται να λύσει πάγια προβλήματα και δυσλειτουργίες δεκαετιών της Δικαιοσύνης και να σταματήσει το καθεστώς των οιωνεί στρατηγικών κακοπληρωτών που αν και έχουν να πληρώσουν, διαφεύγουν προκλητικά αυτής της υποχρέωσής τους.

Σημείωσε δε, ότι το νομοσχέδιο θα επιταχύνει τον τρόπο με τον οποίο εκδικάζονται οι υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, ώστε έως το τέλος του 2021 να έχουν τελεσιδικήσει όλες αυτές οι υποθέσεις.

Ενδεικτικό της κωλυσιεργίας που παρατηρείται σήμερα στην απονομή της Δικαιοσύνης, όπως ανέφερε ο κ. Τσιγκρής, είναι το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές τις υποθέσεις έχουν  λάβει δικάσιμο για το 2032!

Ταυτοχρόνως, προτείνονται διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό επιτέλους του Κώδικα Δικηγόρων, ώστε να γίνει η εισαγωγή στη νέα ψηφιακή εποχή.

Το δεύτερο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων του 6ου κατά σειρά νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αφορά  όπως είπε ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. σε αλλαγές στον κώδικα των δικηγόρων, όπως:

  • Αλλαγή με αυστηρές προϋποθέσεις στον τρόπο κτίσης της δικηγορικής ιδιότητας για τα άτομα που είναι κάτοικοι και υπήκοοι τρίτων χωρών, ώστε να προσαρμοστεί η ελληνική νομοθεσία με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
  • Παράταση του χρόνου εξάσκησης στους νέους ασκούμενους δικηγόρους (από 6 σε 12 μήνες) με παράλληλη μηνιαία αμοιβή τους 600 ευρώ από Ευρωπαϊκά κονδύλια και ταυτόχρονη ενίσχυση του  κορμού των δικαστηρίων με εξειδικευμένους νομικούς.

Επίσης στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ανάμεσα στα άλλα,  προβλέπονται:

Ρύθμιση για τους Ολυμπιονίκες και παραολυμπιονίκες δικηγόρους, διευκόλυνση λειτουργίας των συλλογικών οργάνων των δικηγορικών συλλόγων μέσω διαδικτύου και εισόδου τους στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, ευεργετικές αλλαγές στον κώδικα των δικαστικών επιμελητών, καθώς και στο καθεστώς αναφορικά με την αναγκαστική εκτέλεση, διασφαλίζοντας έτσι την προστασία των δανειοληπτών και την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τιμήματος για το εκπλειστηριαζόμενο αντικείμενο!

Όπως επίσης, προσέθεσε ο κ. Τσιγκρής, διασφαλίζεται η είσπραξη των τεράστιων ποσών από διοικητικά πρόστιμα, για τα εγκλήματα της λαθρεμπορίας και της φοροδιαφυγής, ενώ ενισχύεται με το απαραίτητο προσωπικό το Ταμείο Χρηματοδοτήσεων Δικαστικών Κτιρίων και διασφαλίζεται η αύξηση οργανικών θέσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επιπροσθέτως, το νομοθέτημα προβλέπει ουσιαστική ενοποίηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς με την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, καθιστώντας έτσι  απλούστερη τη διαδικασία και αποτελεσματικότερη την απονομή της Δικαιοσύνης.

Κλείνοντας την ομιλία του ως εισηγητής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Άγγελος Τσιγκρής, αφού τόνισε την καταλυτική μεταρρυθμιστική διάσταση και τη σημασία του παρόντος νομοσχεδίου για τον τομέα της Δικαιοσύνης, αλλά και το γεγονός ότι προηγήθηκε ένας εξαντλητικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κάλεσε όλα τα κόμματα να το υπερψηφίσουν.

Πηγή: patrastimes.gr