Η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών είναι ο σκοπός των αλλαγών στο νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σχετικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής διευκρίνισε ότι δεν θα είναι ίδια για όλους, θα την ορίζουν τα πανεπιστήμια και θα είναι ένα ποσοστό της μέσης επίδοσης των υποψηφίων.
Όπως είπε θα περιοριστεί ο αριθμός των επιλογών των σχολών που δηλώνουν οι μαθητές στα μηχανογραφικά τους, καθώς στόχος είναι οι φοιτητές να κάνουν συνειδητή επιλογή των σπουδών τους. Όπως τόνισε μάλιστα υπάρχει ένα 30% των φοιτητών που δεν παίρνει ποτέ πτυχίο.

Για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι θεσπίζεται η ελεγχόμενη είσοδος και συστήνεται ειδική ομάδα η οποία θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ και θα συνεργάζεται με τα όργανα του πανεπιστήμιου.

Αναφερόμενη στην τροπολογία για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολεγίων από το υπουργείο, και όχι από τον επαγγελματικό φορέα, τόνισε ότι η αναγνώριση θα γίνεται μόνο εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις και η αναγνώριση δεν άφορα τον ακαδημαϊκό τίτλο. Μάλιστα, σημείωσε πως αν θεωρηθεί απαραίτητο, μπορεί ο υποψήφιος να δώσει και εξετάσεις.

Η υπουργός ανέφερε δε πως υπήρχαν πολλοί απόφοιτοι σε ομηρία, καθώς είχαν καταθέσει την αίτηση αναγνώρισης των επαγγελματικών τους προσόντων, αλλά αυτές δεν εξετάζονταν ποτέ από επαγγελματικούς συλλόγους και επιμελητήρια.

Για το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε ότι αποτελεί προτεραιότητα.

«Προτεραιότητα μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες με την επιτροπή των ειδικών» τόνισε.

Πηγή: patrastimes.gr