Το πακέτο μειώσεων φόρων που ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα βρίσκεται σε τρεις κατευθύνσεις. Ο κύριος όγκος θα αφορά στη συνέχιση και τον εμπλουτισμό των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα:

  1. Επέκταση μέτρων όπως οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας και του προγράμματος «Συνεργασία» μέχρι τουλάχιστον και το τέλος του χρόνου, αλλά και μια επιδότηση για κατάρτιση εποχικά απασχολούμενων που θα καλύψει όσους εργαζομένους του τουρισμού δεν εργάστηκαν φέτος.
  2. Την παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληγαν στο τέλος Μαΐου ως το τέλος του χρόνου και ίσως έως το τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2021.
  3. Την παροχή ρευστότητας ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙΙ (1,2 δισ. ευρώ ) και εγγυοδοτικών εργαλείων από το ΤΕΠΙΧ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
  4. Την καταβολή από τον Οκτώβριο των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ για τις κύριες συντάξεις σε περίπου 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
  5. Η παράταση μέχρι και τέλος του πρώτου τετραμήνου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και σε μεταφοράς που ελήφθησαν τον περασμένο Ιούνιο ειδικά για την εστίαση και τον τουρισμό.
  6. Η ευνοϊκή ρύθμιση σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% για τις συσσωρευμένες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πάρει αναστολή πληρωμής από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και το τέλος Απριλίου του 2021.

Σε αυτά τα μέτρα δεν αναμένεται να υπάρξει κανένα πρόβλημα, καθώς αποτελούν δαπάνες που έγιναν με στόχο την ανακούφιση των συνεπειών της πανδημίας.

Μειώσεις φόρων

Το ζητούμενο είναι πώς θα αντιμετωπιστούν από τους εταίρους τα μέτρα που δεν σχετίζονται με τις δαπάνες της πανδημίας και αφορούν μόνιμες μειώσεις φόρων. Ειδικότερα, σχεδιάζονται:

– Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 2% σε μια δόση, η οποία δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν θα ισχύσει από την αρχή ή τα μέσα του χρόνου, όταν αναμένεται να έχουμε αφήσει πίσω μας την υγειονομική κρίση.

– Η δραστική μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (που αποτελεί βασική προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης) κατά 50% από το 2021, με προοπτική την πλήρη κατάργησή της ως το τέλος του 2022. Αυτό που δεν αποφασιστεί είναι αν η μείωση θα είναι οριζόντια, δηλαδή θα μειωθούν κατά 50% οι συντελεστές του φόρου, ή θα αυξηθεί το σημερινό όριο των 12.000 πάνω στο οποίο επιβάλλεται η εισφορά στα 20.000, ώστε να καλύψει τα μεσαία εισοδήματα με προοπτική για να καταργηθεί πλήρως τον μεθεπόμενο χρόνο.

Στην ατζέντα μένουν και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% και η δεύτερη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%, αλλά και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 2%. Ωστόσο, μεταφέρονται για την εφαρμογή τους στο 2022 και στο 2023.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Πηγή: patrastimes.gr