Συνολικά 1,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ονδούρα, στο πλαίσιο μιας αρχικής παράδοσης μέσω του μηχανισμού COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πρόκειται για παρτίδα που αποτελεί μέρος των 80 εκατ. εμβολίων για την COVID-19 που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να στείλει σε άλλες χώρες, είτε απευθείας, είτε μέσω COVAX.

Η παραλαβή τους αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα που μας έρχεται.

«Μοιραζόμαστε εμβόλια με την Ονδούρα επειδή αυτό είναι το σωστό, από τη σκοπιά της παγκόσμιας δημόσιας υγείας και από τη σκοπιά της συλλογικής ασφάλειας και ευημερίας μας στην περιοχή», εξήγησε ο Χουάν Γκονζάλες, διευθυντής του τμήματος που είναι αρμόδιο για το Δυτικό Ημισφαίριο στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, σε ανακοίνωσή του που έστειλε στο Reuters.

«Ομάδες επιστημόνων, νομικών και αξιωματούχων ρυθμιστικών φορέων των δύο χωρών συνεργάστηκαν για να εξασφαλιστεί η άμεση παράδοση παρτίδων ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων στην Ονδούρα», ανέφερε άλλος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Τη Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος δημοσοποίησε λεπτομέρειες για τα σχέδιά του ως προς τη διανομή 55 από τις 80 εκατ. δόσεις για τις οποίες μίλησε ο κ. Μπάιντεν. Περί το 75% των εμβολίων αυτών θα διανεμηθεί στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, την Ασία και την Αφρική μέσω COVAX.

Περίπου 14 εκατ. δόσεις θα διανεμηθούν στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική: στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στην Κολομβία, στο Περού, στον Ισημερινό, στην Παραγουάη, στη Βολιβία, στην Ουρουγουάη, στη Γουατεμάλα, στο Ελ Σαλβαδόρ, στην Ονδούρα, στην Αϊτή και άλλες χώρες της Κοινότητας Κρατών της Καραϊβικής (CARICOM), στη Δομινικανή Δημοκρατία, στον Παναμά και στην Κόστα Ρίκα.

Πηγή: patrastimes.gr