Περίπου 700 αφγανοί διερμηνείς και άλλοι, που συνεργάστηκαν με τον αμερικανικό στρατό, καθώς και συγγενείς τους πρώτου βαθμού, ή συνολικά κάπου 2.500 άνθρωποι, θα μεταφερθούν στο Φορτ Λι, βάση του στρατού ξηράς των ΗΠΑ περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της Ουάσινγκτον, ενημέρωσε χθες τους διαπιστευμένους συντάκτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

Πρόκειται για πρόσωπα που έχουν ήδη υποβληθεί σε ελέγχους ασφαλείας και οι αιτήσεις τους να τους χορηγηθούν ειδικές βίζες έχουν προχωρήσει περισσότερο, εξήγησε ο κ. Πράις.

Οι πρώτες μετεγκαταστάσεις από το Αφγανιστάν στη βάση αυτή, στην πολιτεία Βιρτζίνια, θα γίνουν περί τα τέλη του Ιουλίου.

Οι Ταλιμπάν κερδίζουν έδαφος
Παρότι οι Ταλιμπάν σημειώνουν μεγάλα εδαφικά κέρδη στα πεδία των μαχών τις τελευταίες εβδομάδες, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι η στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα ολοκληρωθεί την 31η Αυγούστου, έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες πολέμου. Στη χώρα της Ασίας θα παραμείνει μόνο η φρουρά της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ.

Πολλοί από τους διερμηνείς και άλλους που συνεργάστηκαν με τις δυτικές δυνάμεις φοβούνται ότι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους θα υποστούν αντίποινα από τους Ταλιμπάν.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, ο Τζον Κέρμπι, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι οι Αφγανοί δεν θα παραμένουν στο Φορτ Λι παρά μόνο «για μερικές ημέρες», ώσπου να βρεθεί στέγη για αυτούς.

Ενδέχεται να συμβάλλουν και άλλες στρατιωτικές βάσεις στην υποδοχή ανθρώπων η επεξεργασία των αιτήσεων των οποίων για να τους χορηγηθούν βίζες βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας, διευκρίνισε.

Χιλιάδες άλλοι Αφγανοί αναμένεται εξάλλου να μεταφερθούν σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό.

Περίπου 20.000 Αφγανοί που συνεργάστηκαν με τον στρατό των ΗΠΑ, κυρίως σε ρόλο διερμηνέων, έχουν ζητήσει ως αυτό το στάδιο να τους δοθεί άσυλο στην αμερικανική επικράτεια μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους. Συνολικά, η χώρα αναμένεται να δώσει βίζες σε περίπου 100.000 ανθρώπους.

Πηγή: patrastimes.gr