Μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου θα πρέπει οι δικαιούχοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ “myBusinessSupport”.

Η κοινή υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζει δικαιούχους της Επιστρεπτέας 5 τις επιχειρήσεις που επλήγησαν την περίοδο Σεπτέμβριο ως και Δεκέμβριο 2020 όπως:

α) Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων.

β) ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση μόνον των εξής κατηγοριών: – επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους (1.000) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Νοεμβρίου 2020, – επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιουλίου του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.

Έως το τέλος Ιανουαρίου θα καταβληθεί η Επιστρεπτέα 5 των 1,5 δισ. ευρώ για την οποία δυνητικοί δικαιούχοι είναι έως 400.000 εταιρείες. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προβεί στην ενίσχυση επιχειρήσεων των οποίων η δραστηριότητα ανεστάλη, με βάση τις δαπάνες που είχαν για κάλυψη παγίων αναγκών (ενοίκια, προμήθειες, κ.α.). Ουσιαστικά θα ξεκινήσει μετά τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα καλύπτει δαπάνες έως 3 εκατ. ευρώ και θα αφορά εταιρείες οι οποίες καταγράφουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%. Το συγκεκριμένο εργαλείο θα βασίζεται στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. που αφορά ενισχύσεις υπό τη μορφή στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες.

Εν τω μεταξύ, «παράθυρο» για ενδεχόμενο παράτασης στην διορία υποβολής αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 που λήγει την άλλη Παρασκευή, ανοίγουν από το υπουργείο Οικονομικών. Και ο λόγος είναι πως, όπως έχει αποκαλύψει προ ημερών το newmoney.gr, έχουν προκύψει προβλήματα στην εξαγωγή των λογιστικών στοιχείων που πρέπει να υποβληθούν και θα κρίνουν ποιοι θα λάβουν ενίσχυση και πόσα. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες του newmoney.gr εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση τουλάχιστον 1 εβδομάδος ακόμη, έως τις 22 Ιανουαρίου.

Πηγή: patrastimes.gr