Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν εξαπολύσει εδώ και δύο μήνες ολομέτωπη επίθεση κατά των αφγανικών δυνάμεων, ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέλαβαν σημαντικό μεθοριακό πέρασμα ανάμεσα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, στην αφγανική επαρχία Κανταχάρ, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι οι αφγανικές δυνάμεις “απώθησαν” επίθεση των Ταλιμπάν με στόχο την κατάληψη της θέσης αυτής κλειδί στα σύνορα με το Πακιστάν.

«Οι τρομοκράτες Ταλιμπάν κινήθηκαν κοντά στην μεθοριακή ζώνη” στην περιοχή Σπιν Μπόλντακ, αλλά “οι δυνάμεις ασφαλείας απώθησαν την επίθεσή τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Τάρικ Αριάν.

«Οι μαχητές μας κατέλαβαν μια σημαντική μεθοριακή τοποθεσία στην επαρχία Κανταχάρ. Εφεξής ο δρόμος που συνδέει την Σάμαν (Πακιστάν) με την Σπιν Μπόλντακ και τα τελωνεία της Κανταχάρ (Αφγανιστάν) τελούν υπό τον έλεγχό τους», σημειώνει ωστόσο ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ σε ανακοίνωσή του.

Οι Ταλιμπάν «βεβαιώνουν όλους τους κατοίκους και τους εμπόρους ότι η ασφάλειά τους είναι εγγυημένη», προσθέτει.

Αξιωματούχος των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας που ζήτησε να μην κατονομαστεί επιβεβαίωσε στο AFP ότι οι Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το μεθοριακό πέρασμα μεταξύ της Σπιν Μπόλντακ στο Αφγανιστάν και της Σάμαν στο Πακιστάν, σημειώνοντας ότι «ύψωσαν τη σημαία τους και κατέβασαν την αφγανική σημαία».

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού στην δική μας πλευρά των συνόρων και στο στάδιο εκτίμησης της κατάστασης», πρόσθεσε.

Το Πακιστάν κατηγορείται επί μακρόν ότι υποστηρίζει τους Ταλιμπάν και τους παρέχει καταφύγιο.

Το μεθοριακό αυτό πέρασμα συνδέει το Αφγανιστάν με την πακιστανική επαρχία Μπαλουχιστάν και είναι γνωστό ότι φιλοξενεί ένα μέρος της ηγεσίας των Ταλιμπάν στην πακιστανική πόλη Κουέτα, ή ότι δέχεται τραυματίες Ταλιμπάν για να νοσηλευτούν εκεί.

Οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει από τις αρχές του Μαΐου, οπότε εξαπέλυσαν την επίθεσή τους κατά των αφγανικών δυνάμεων επωφελούμενοι από την έναρξη της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ευρείες αγροτικές ζώνες στη χώρα και σημαντικά μεθοριακά περάσματα με το Ιράν, το Τουρκμενιστάν και το Τατζικιστάν.

Οι αφγανικές δυνάμεις, στερούμενες της σημαντικής αμερικανικής αεροπορικής υποστήριξης, έχουν προβάλλει μέχρι στιγμής ισχνή αντίσταση και δεν ελέγχουν πλέον ουσιαστικά παρά μόνον τους μεγάλους οδικούς άξονες και τις μεγάλες πόλεις, πολλές από τις οποίες βρίσκονται περικυκλωμένες.

Πηγή: patrastimes.gr