Τη νύχτα της Τρίτης (8/9) μια φωτιά καίει το μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Ευρώπης. Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, ένας τόπος μαρτυρίου για χιλιάδες αιτούντες άσυλο, μετρά πλέον αντίστροφα. Το φως της ημέρας αναδεικνύει το μέγεθος της καταστροφής.

Για τις επόμενες τέσσερις ημέρες, το νησί γίνεται και πάλι το επίκεντρο της Ευρώπης. Οι περίπου 13.000 άνθρωποι καταλήγουν να κοιμούνται στους δρόμους, σε άθλιες συνθήκες. Ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ψάχνουν καλάμια και πέτρες από τα χωράφια για να στήσουν αντίσκηνα, περιμένοντας ένα μπουκάλι νερό και λίγα τρόφιμα.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ζητούν την ελευθερία τους. Να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί και την Ελλάδα. Η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο, οι τοπικοί άρχοντες, όπως ο δήμαρχος Λέσβου, Στρατής Κύτελης, επιλέγουν να συνταχθούν με την λογική των μπλόκων έξω από τη Μόρια, ώστε να μην επιτρέψουν την ανοικοδόμησή του καταυλισμού.

Πηγή: patrastimes.gr