“Η 1η Μάη είναι μέρα-σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και γιορτάζεται με απόφαση των εργαζόμενων, των συνδικάτων τους και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών”, αναφέρει το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, που βάλλει κατά της ΓΣΕΕ, λέγοντας “Η απαξιωμένη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, θέλει να γιορτάσει μαζί με την κυβέρνηση την κατάργηση του 8ώρου, 101 χρόνια μετά την κατάκτησή του στην χώρα μας, το 1920. Εμείς λέμε όχι, είμαστε απέναντι σ’ αυτή την προδοτική τους προσπάθεια..!”

Η ανακοίνωση αναλυτικά

“Η “1η Μάη” για τους εργαζόμενους και τα ταξικά Συνδικάτα είναι ημέρα μνήμης, αγώνων και ξεσηκωμού..!

Μέσα σε αυτές τις σύνθετες και δύσκολες συνθήκες δεν ξεχνάμε ότι η 1η Μάη είναι μέρα-σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, δυναμώνουμε τον αγώνα μας για την προστασία της υγείας και της διασφάλισης των δικαιωμάτων μας, για να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση του σάπιου συστήματος.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους όλων των κλάδων εργασίας.

Με της υγείας που διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού, υλικά, υποδομές για να μπορούν να μας προστατεύουν. Με τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, τα εργοστάσια και όλο τον κλάδο, για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν..!

Με τους αγώνες μας, τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγου για το 8ωρο, της πρώτης πρωτομαγιάς το 1924, το Μάη του ‘36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής.

Το  Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας & Συναφών Επαγγελμάτων,  θα είναι παρόν στο απεργιακό κάλεσμα του ξεσηκωμού για τις 6 Μάη, που απευθύνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, ώστε να αποτελέσει μέρα ταξικού αγωνιστικού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, κάλεσμα που ήδη περνάει με μεγάλη αποδοχή, από συνδικάτο σε συνδικάτο σε όλη τη χώρα.

Η φετινή Πρωτομαγιά δεν είναι σαν τις προηγούμενες. Φέτος, 135 χρόνια από την εξέγερση του Σικάγο για το 8ωρο, κυβέρνηση και εργοδοσία ετοιμάζονται να νομοθετήσουν τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, ως ένα ακόμα αντεργατικό εργαλείο για την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Μαζί με την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, το φακέλωμα πρωτοπόρων συνδικαλιστών, τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, όλα μαζί συνθέτουν τον επόμενο γύρο της αντεργατικής επίθεσης, που συνοδεύει τα «καλωσορίσματα» των αστικών κομμάτων στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

«Στοίχημα», λοιπόν, για την εργατική τάξη, για τον λαό που υποφέρει, είναι η 6η Μάη να αποτελέσει ορόσημο κλιμάκωσης, ώστε ο Μάης να είναι «μήνας – φωτιά» για κυβέρνηση και κεφάλαιο, αν τολμήσουν να φέρουν το κατάπτυστο νομοσχέδιο που διαφημίζουν με κάθε ευκαιρία, πρίμο σιγόντο με τους «θα λογαριαστούμε  ΜΕΤΑ».

Σε μια περίοδο ολικής επίθεσης κατά της εργατικής τάξης και του λαού, όπου ένα χρόνο τώρα τα ταξικά συνδικάτα σε δύσκολες συνθήκες δίνουν ανένδοτους αγώνες, με κάθε τρόπο απέναντι σε εργοδότες, κυβέρνηση, μηχανισμούς καταστολής και το  παρακολούθημα τους, την εργοδοτική ηγεσία της ΓΣΕΕ,  που από κοινού επιχειρούν να επιβάλουν σιωπή νεκροταφείου και μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας.

Πρόσφατα, η Εργοδοτική ηγεσία της ΓΣΕΕ με προθυμία  εγκατέλειψε τον λήθαργο που  βρίσκονταν κατ’ εντολή του ΣΕΒ όλο το προηγούμενο διάστημα, καλώντας διαδικτυακή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, για τον «εορτασμό της Πρωτομαγιάς», ώστε να κάνει για άλλη μια φορά πλάτες στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και στη νέα ταξική επίθεση των εργοδοτών εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση και τα οικονομικά συμφέροντα, ανέθεσαν νέα εργολαβία στην εργοδοτική πλειοψηφία των «σειρήνων» της ΓΣΕΕ, να εκφυλίσει την εργατική Πρωτομαγιά.

Αρνήθηκε την πρόταση συνδικάτων και συνδικαλιστών από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για κοινή μέρα εορτασμού την 6η Μάη απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τις «ανατροπές του αιώνα» και ευθυγραμμίστηκε με τη θέση του υπουργείου για μέρα «εορτασμού» την Τρίτη του Πάσχα (!), «κολλητά» δηλαδή με τις αργίες των ημερών προκειμένου να καταργήσει τον χαρακτήρα της 1η Μάη και να την καταστήσει αναποτελεσματική κατ’ εντολή της κυβέρνησης και των εργοδοτών της..!

Η εκ νέου χυδαία επίθεση των εργατοπατέρων κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της ΓΣΕΕ στα συνδικάτα, κατηγορώντας τα ότι «διασπείρουν τον ιό» με τις κινητοποιήσεις τους, πρέπει να πάρει απάντηση από τη μαχητική οργάνωση της απεργίας τις επόμενες βδομάδες. Οι εργαζόμενοί δεν είναι λωτοφάγοι..!

Οι εργαζόμενοι αγνοούν την προσπάθεια των εργατοπατέρων να τους εφησυχάσουν, λέγοντας τους ότι τάχα το νομοσχέδιο αργεί, αλλά και όταν έρθει «θα αξιολογήσουν… αν και εφόσον… χρειάζεται αγωνιστική απεργιακή απάντηση». Η ΔΑΚΕ μέσω του εκπροσώπου της ανέφερε πως “είμαστε υπέρ του διαλόγου. Μπορεί και να πείσουμε την κυβέρνηση”. Με τέτοιους «διαλόγους» αυτοί αφαιρούν ένα, ένα τα εργασιακά δικαιώματα.

«Παροιμιώδης» είναι η δήλωση του Παναγόπουλου πως «οι αγώνες και οι διαδηλώσεις παίζουν με τις ζωές των εργαζομένων», αυτός ο «βολονταριστής» (κατά δήλωση του)  ξεπέρασε σε συκοφαντία και αθλιότητα ακόμα και τις πιο ακραίες και αντιδραστικές φωνές της κυβέρνησης. Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο, ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από αυτές τις δυνάμεις που είναι στοιχισμένες με τα συμφέροντα της εργοδοσίας και των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Κάθε επιπλέον σωματείο, κάθε Συνδικάτο, κάθε Επιτροπή Αγώνα, κάθε Ομοσπονδία και Εργατικό Κέντρο που παίρνουν αγωνιστική απόφαση ενίσχυσης του απεργιακού μετώπου που ήδη διαμορφώνεται για τις 6 Μάη, είναι άλλη μια μαχητική απάντηση για λογαριασμό ολόκληρης της εργατικής τάξης, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο λαός δεν το βάζει κάτω, παλεύει, διεκδικεί και οργανώνει την αντεπίθεση.

Από πέρσι μέχρι φέτος έχει συγκεντρωθεί πλούσια πείρα για την οργάνωση της πάλης μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας και της αντεργατικής επίθεσης που οξύνθηκε ακόμα περισσότερο. Η απεργία της 26ης Νοέμβρη, που οργανώθηκε κόντρα στις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, ήταν μία από αυτές τις μάχες, που μαζί με την καθημερινή ακούραστη δράση στους χώρους δουλειάς βάζουν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη για την απεργία – σταθμό της 6ης Μάη.

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι και άνεργοι στις κατασκευές, δεν θα γίνουμε οι  σκλάβοι του 21ου αιώνα.

Η επίθεση που αντιμετωπίζουμε δεν αντιμετωπίζεται με μεταφυσικό τρόπο, με φρούδες ελπίδες και με αναστολές..!

Είναι ολομέτωπη επίθεση που στοχεύει να κάνει χειρότερους συνολικά τους όρους δουλειάς, αμοιβής και ασφάλισης.

Η πανδημία αξιοποιείται για να υλοποιηθούν όλα όσα απαιτεί το κεφάλαιο. Εμείς να δουλεύουμε απλήρωτοι, περισσότερες ώρες υπερωρίας και οι μεγαλοεργολάβοι να γεμίζουν τις τσάπες τους.

Καλούμε όλους τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στις κατασκευές, τους άνεργους να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας. Να δυναμώσουμε την προετοιμασία και να γιορτάσουμε απεργιακά, δυναμικά, μαχητικά την Εργατική Πρωτομαγιά, στις 6 Μάη, βάζοντας στο επίκεντρο της πάλης μας τις δίκες μας ανάγκες και τα δικά μας συμφέροντα. 

Δεν θα επιτρέψουμε να μετράνε οι λίγοι τα κέρδη τους με τις ζωές μας. 

Ρίχνουμε όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα στις 6 Μάη.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα». 
  • Μέτρα για την προστασία της υγείας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
  • Ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας.

Συνάδελφοι , η 1η Μάη είναι μέρα-σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και γιορτάζεται με απόφαση των εργαζόμενων, των συνδικάτων τους και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών. 

Η απαξιωμένη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, θέλει να γιορτάσει μαζί με την κυβέρνηση την κατάργηση του 8ώρου, 101 χρόνια μετά την κατάκτησή του στην χώρα μας, το 1920. Εμείς λέμε όχι, είμαστε απέναντι σ’ αυτή την προδοτική τους προσπάθεια..!

Καλούμε όλους τους Οικοδόμους, τους εργαζόμενους και τους άνεργους στις κατασκευές να βρίσκονται την Πέμπτη 6 Μάη και ώρα 10:30 μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας να απαντήσουμε αγωνιστικά στο αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης που φέρνει τις ανατροπές του αιώνα, τιμώντας τους νεκρούς της τάξης μας..!”

Πηγή: patrastimes.gr