Αυστηρές προθεσμίες και πρόστιμα για την διασύνδεση ταμειακών συστημάτων με POS

Αυστηρές προθεσμίες και πρόστιμα για την διασύνδεση ταμειακών συστημάτων με POS

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησε σε νέα αποστολή 50.371 υπενθυμιστικών e-mail σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων τους με τα τερματικά POS. Η προθεσμία για αυτή τη διασύνδεση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, και οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο ύψους από 10.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούν.

Όλοι οι εισαγωγείς, κατασκευαστές και έμποροι ταμειακών μηχανών υποχρεούνται να διασφαλίσουν τη συμβατότητα των ταμειακών τους συστημάτων με τα τερματικά EFT/POS. Τα πρόστιμα για μη συμμόρφωση είναι αυστηρά και ανέρχονται σε 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό σύστημα και 20.000 ευρώ για αυτές που τηρούν διπλογραφικό σύστημα. Σε περιοχές μικρού πληθυσμού ή νησιά εκτός τουριστικών περιοχών, το πρόστιμο μειώνεται κατά 50%.

Αυστηρές ποινές ισχύουν και για τις εταιρείες που παρέχουν τερματικά POS. Αν δεν συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης, το πρόστιμο φτάνει τις 200.000 ευρώ και, αν επαναληφθεί η παράβαση μέσα σε πενταετία, αυξάνεται στις 300.000 ευρώ. Οι πάροχοι που δεν αναβαθμίζουν τα τερματικά τους κινδυνεύουν με σοβαρές κυρώσεις, όπως η ακύρωση της δήλωσης συμμόρφωσης και πρόστιμα 100.000 ευρώ, καθώς και 500 ευρώ ανά τερματικό POS.

Για τους εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών, η έλλειψη συμμόρφωσης με την κατάλληλη διασύνδεση στα POS μπορεί να οδηγήσει σε ανάκληση άδειας καταλληλότητας ύψους 10.000 ευρώ. Στην περίπτωση των Παρόχων Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης που δεν συνεργάζονται, τα παραστατικά από τα ERP δεν θα θεωρούνται νόμιμα και θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Ακόμη, οι τεχνικοί εγκατάστασης που δεν υποβάλλουν δήλωση πελατολογίου ή παρέχουν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες τους, θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά μη δηλωθέντα πελάτη, εκτός αν αυτοί δεν υπερβαίνουν το 15% του συνολικού αριθμού ή τους δέκα πελάτες ανά εταιρεία.

Πηγή: newsbomb.gr