Αυστηροί κανόνες για την τοποθέτηση ταμπελών στα ταξί και υποχρέωση αποδοχής πληρωμών μέσω POS

Αυστηροί κανόνες για την τοποθέτηση ταμπελών στα ταξί και υποχρέωση αποδοχής πληρωμών μέσω POS

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς, η διαδικασία και οι προθεσμίες για την τοποθέτηση ειδικών ταμπελών στα ταξί αυστηροποιούνται. Αυτές οι ταμπέλες θα ενημερώνουν τους πολίτες για την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών και μέσω POS. Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν προθεσμία 5 εβδομάδων για να εγκαταστήσουν τις σχετικές σημάνσεις.

Η υποχρέωση διάθεσης των ταμπελών ανήκει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) και αν αυτή αρνηθεί, η διανομή θα πραγματοποιηθεί από τα τοπικά σωματεία. Σε περίπτωση που και τα σωματεία αυτές αρνηθούν να παραλάβουν και να διανείμουν τις ταμπέλες, οι ιδιοκτήτες ταξί θα είναι υποχρεωμένοι να τις παραγωγήσουν οι ίδιοι, με δικές τους δαπάνες.

Η διαδικασία προμηθείας και εγκατάστασης των σημάνσεων περιλαμβάνει συγκεκριμένες προθεσμίες: οι επαγγελματίες ταξί πρέπει να επικολλήσουν τις ταμπέλες στα οχήματά τους εντός 3 εβδομάδων από την παραλαβή τους. Η ΑΑΔΕ θα αποστείλει έγγραφη πρόσκληση στην ΠΟΕΙΑΤΑ για την παραλαβή των ταμπελών, η οποία έχει 5 εργάσιμες ημέρες να απαντήσει.

Εάν η ΠΟΕΙΑΤΑ ή κάποιο τοπικό σωματείο παραλείψει να παραλάβει τις ταμπέλες, τότε οι ιδιοκτήτες ταξί θα πρέπει να φροντίσουν για την παραγωγή των ταμπελών και να τις επικολλήσουν εντός 3 εβδομάδων από την εκπνοή της προθεσμίας. Επιπλέον, αν οι ταξιτζήδες δεν συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις, θα επιβληθεί πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά παράβαση.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και τόνισε την υποχρέωση των εκπροσώπων των ταξί να παραλάβουν τις ταμπέλες. Ανέφερε επίσης ότι η άρνηση παραλαβής ισοδυναμεί με άρνηση εφαρμογής της νομοθεσίας.

Πηγή: naftemporiki.gr