Αυξημένος Κίνδυνος Πολεμικών Συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και ο Επιπτώσεις για την Ελλάδα

Αυξημένος Κίνδυνος Πολεμικών Συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και ο Επιπτώσεις για την Ελλάδα

Μελέτη του οίκου Fitch αναδεικνύει αύξηση της πιθανότητας κλιμάκωσης των στρατιωτικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, κυρίως μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, με εστίαση στον ενεργειακό τομέα. Από τον Απρίλιο του 2024, αυτή η πιθανότητα έχει αυξηθεί από 10% σε 22%. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το Ιράν καλύπτει περίπου το 4% της συνολικής πετρελαϊκής κατανάλωσης της Δύσης, σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να διπλασιαστούν και να φτάσουν τα 150 δολάρια ανά βαρέλι.

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως η πιο ευάλωτηανάμεσα σε 19 ανεπτυγμένες χώρες που μελετήθηκαν. Συγκεκριμένα, το 7% των καθαρών εισαγωγών πετρελαίου της χώρας, σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι μεγαλύτερο από αυτό της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Ισπανίας και της Φινλανδίας. Η επίδραση του πετρελαίου από την περιοχή MENA (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική) είναι σημαντική, καθώς επηρεάζει τη διαμόρφωση του συνολικού καλαθιού του προϋπολογισμού κατά 8,2%.

Επιπλέον, η Ελλάδα κατατάσσεται έκτη στον τομέα της ευαλωτότητας έναντι των μεταβολών στην τιμή του πετρελαίου που προέρχεται από τα Στενά του Ορμούζ. Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας, φτάνοντας το 161,9% του ΑΕΠ σύμφωνα με τον οίκο Fitch, καθίσταται σαφές πόσο ευάλωτη είναι η Ελλάδα σε διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας.

Πηγή: naftemporiki.gr