Αύξηση Φορολογικών Εσόδων και Νέες Επιβαρύνσεις για τους Φορολογούμενους το 2025

Αύξηση Φορολογικών Εσόδων και Νέες Επιβαρύνσεις για τους Φορολογούμενους το 2025

Το 2025 οι φορολογούμενοι θα κληθούν να αναλάβουν μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση, με πρόσθετους φόρους ύψους 2,47 δισ. ευρώ. Αυτό θα οδηγήσει τα συνολικά φορολογικά έσοδα στα 68,7 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 66,24 δισ. ευρώ το τρέχον έτος, καταγράφοντας αύξηση 3,7%.

Τα έσοδα από φόρους θα προέλθουν κυρίως από την αναμενόμενη αύξηση της οικονομίας και την περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής, καθώς και από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το οποίο αποτελεί και κύριο στόχο της κυβερνητικής πολιτικής. Σύμφωνα με τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου, τα έσοδα μέχρι το 2027 αναμένεται να κυμαίνονται μεταξύ 2 δισ. και 2,5 δισ. ευρώ από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, με στόχο τη μείωση του «κενού ΦΠΑ» στο 9% μέχρι το 2026.

Σημαντική είναι η αναφορά ότι το Δημόσιο υπήρξε αποδοτικότερο στη συλλογή του ΦΠΑ τα τελευταία χρόνια, με τον στόχο να μειωθούν περαιτέρω οι ετήσιες απώλειες κάτω από 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ακρίβεια που παρατηρείται στην αγορά και οι παρούσες γεωπολιτικές ανασφάλειες, όπως η κρίση στη Μέση Ανατολή και η εκτίμηση για την πορεία των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, θα επηρεάσουν τις οικογένειες αρνητικά.

Άλλα χαρακτηριστικά του κρατικού προϋπολογισμού του 2025 περιλαμβάνουν μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 2,94 δισ. ευρώ, διπλάσια από το 2024 (1,84 δισ. ευρώ).

Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού, μετά τις επιστροφές φόρων, αναμένεται να φθάσουν τα 74,612 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,4% σε σύγκριση με την εκτίμηση του 2024. Οι περισσότερες κατηγορίες φόρων, όπως ο φόρος εισοδήματος, αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική αύξηση, με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων να διαμορφώνεται στα 15,052 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 878 εκατ. ευρώ.

Γενικά, ανά κατηγορία, οι φόροι ακίνητης περιουσίας αναμένεται να υποχωρήσουν ελαφρώς, με τον ΕΝΦΙΑ να μειώνεται για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων. Οι έσοδοι από φορολογίες αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν, με τον ΦΠΑ να διαμορφώνεται στα 26,508 δισ. ευρώ.

Συνολικά, οι προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2025 δείχνουν μια προσπάθεια ενίσχυσης των εσόδων παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νοικοκυρές λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

Πηγή: naftemporiki.gr