Αύξηση του επιτοκίου αναφοράς από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας λόγω υψηλού πληθωρισμού

Αύξηση του επιτοκίου αναφοράς από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας λόγω υψηλού πληθωρισμού

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 100 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 19%, εξαιτίας του συνεχώς υψηλού πληθωρισμού που παρατηρείται στη χώρα. Οι αναλυτές του Reuters είχαν προβλέψει ότι το επιτόκιο θα παρέμενε αμετάβλητο στο 18%.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, οι τελευταίες στατιστικές που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. «Οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις δεν έχουν ακόμη αρχίσει να μειώνονται», τόνισε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Τα στοιχεία του Αυγούστου δείχνουν ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,7% από 6,1% τον Ιούλιο, γεγονός που πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οδήγησε στην απόφαση της τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου. Παράλληλα, ο συνολικός πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρώς στο 9,05% σε ετήσια βάση από 9,13% τον προηγούμενο μήνα, ενώ από την αρχή του έτους οι τιμές έχουν ανέβει κατά 5,35%.

Τέλος, οι τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει ψηλά για το τρέχον έτος, εκτιμώντας ότι θα κυμανθεί γύρω στο 7,3%, πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας που είναι το 4%.

Πηγή: newsbomb.gr