Σχεδόν επτά στους 10 διευθύνοντες συμβούλους (69%) εκφράζουν αισιοδοξία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας κατά τους επόμενους 12 μήνες, όπως δείχνει η τελευταία έρευνα της ΕΥ, ΕΥ CEO Outlook Pulse, καθώς και ο δείκτης Global CEO Confidence Index. Αυτή η θετική διάθεση παρατηρείται παρά τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι CEOs, οι οποίοι καλούνται να navigé σε ένα πολύπλοκο και ασταθές επιχειρηματικό τοπίο, το οποίο διαμορφώνεται από νέες τεχνολογίες, μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συμπεριφορές και μια αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση.
Η έρευνα αυτή, που συλλέγει δεδομένα από 1.200 ανώτατα στελέχη παγκοσμίως, δείχνει ότι πολλοί CEO δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τις γρήγορες αλλαγές στο εξωτερικό περιβάλλον. Ειδικότερα, λιγότεροι από τέσσερις στους 10 (38%) θεωρούν ότι διαχειρίζονται προληπτικά τις εξωτερικές προκλήσεις. Η προοπτική αυτή είναι αισθητά υψηλότερη (54%) για τους CEOs που δηλώνουν αισιόδοξοι, σε αντίθεση με το 8% εκείνων που εκφράζουν λιγότερη σιγουριά.
Η αναγνώριση κινδύνων και ευκαιριών, σε συνδυασμό με την αισιοδοξία, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα, το 78% των αισιόδοξων CEOs δηλώνουν ότι αναθεωρούν προληπτικά το χαρτοφυλάκιό τους σύμφωνα με τη στρατηγική τους, ενώ το 98% σκοπεύει να προχωρήσει σε κάποια μορφή συναλλαγής. Μάλιστα, το 37% σχεδιάζει εξαγορές το επόμενο έτος, με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται στο 59% μεταξύ των πιο αισιόδοξων συμμετεχόντων.
Οι CEOs συνειδητοποιούν επίσης την ανάγκη για αλλαγές στις διαδικασίες αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου τους, καθώς οι παραδοσιακοί τρόποι στρατηγικού σχεδιασμού έχουν αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικοί στο τρέχον πλαίσιο. Περίπου το ένα τέταρτο (24%) από τους ερωτηθέντες θεωρεί τις αξιολογήσεις αυτές μη αρκετά επιθετικές, ενώ το 23% τις βρίσκει υπερβολικά παθητικές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Γερμανία προβάλλουν ως οι κορυφαίοι επενδυτικοί προορισμοί, με τους τομείς των τραπεζών, της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, των μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, των καταναλωτικών προϊόντων και της ασφάλισης να θεωρούνται οι πιο ελκυστικοί.
Η έρευνα αναδεικνύει και τις ανατρεπτικές δυνάμεις που επηρεάζουν τις προτεραιότητες των CEOs, περιλαμβάνοντας αναδυόμενες τεχνολογίες, τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο και πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ενδεικτικά, λιγότερο από το ένα τρίτο (29%) των CEOs αναγνωρίζει την κλιματική αλλαγή και τα περιβαλλοντικά προβλήματα ως κορυφαίες προκλήσεις. Παρόμοιο ποσοστό (29%) θεωρεί τη διαθεσιμότητα ταλέντου σημαντική πρόκληση για τους επόμενους 12 μήνες.
Καταλήγοντας, η έρευνα υπογραμμίζει την αισιοδοξία των CEOs για την οικονομία το επόμενο έτος και τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές τάσεις που διαμορφώνουν το επιχειρηματικό τοπίο, όπως οι αναδυόμενες τεχνολογίες και οι μεταβολές στις καταναλωτικές ανάγκες. Ο Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της EY Ελλάδος, σχολιάζει ότι αναμένονται οι συγχωνεύσεις και οι στρατηγικές συμμαχίες ως σημαντικά εργαλεία για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Πηγή: naftemporiki.gr