Σημαντικές αλλαγές στη διατροφή των Ελλήνων καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που δημοσιεύτηκε με αφορμή την ημέρα διατροφής 2024. Το 2023, η μέση δαπάνη ανά κεφαλή σε είδη παντοπωλείου ανήλθε στα 2,144 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 3,37% σε σύγκριση με το 2022 και 10,69% σε σχέση με το 2009, χρονιά που προηγήθηκε της πρώτης δημοσιονομικής κρίσης.
Η συνολική δαπάνη για παντοπωλειακά προϊόντα το 2023 εκτιμάται σε 21,6 δισ. ευρώ, έναντι 22,1 δισ. ευρώ το 2009, και αφορά μόνο την κατανάλωση των Ελλήνων, χωρίς τις δαπάνες μέσω του τομέα της εστίασης και του τουρισμού. Η δαπάνη για τρόφιμα διαμορφώθηκε στα 1,670 ευρώ ετησίως, αντιπροσωπεύοντας το 19,58% των συνολικών δαπανών, με τη δαπάνη για άλλες κατηγορίες παντοπωλείου να φτάνει τα 474 ευρώ (5,56%) και την εστίαση τα 866 ευρώ (10,15%).
Οι δαπάνες για τη διατροφή, επομένως, μαζί με το κόστος ηλεκτρισμού και υγρών καυσίμων, συνιστούν το 44,61% των συνολικών δαπανών για το 2023, σε σύγκριση με 37,90% το 2009. Αξιοσημείωτες είναι οι αλλαγές στις κατηγορίες δαπάνης τα τελευταία 14 χρόνια, με αύξηση στην κατανάλωση βασικών υδατανθράκων όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, παρά τις γενικές τάσεις μείωσης σε άλλες ζωικές πρωτεΐνες. Ειδικότερα, η δαπάνη για ψωμί αύξηθηκε κατά 10% το 2023 σε σχέση με το 2022 και κατά 23% σε σύγκριση με το 2009. Αντίστοιχη αύξηση παρατηρείται και για τα ζυμαρικά.
Ωστόσο, σημαντικές μειώσεις καταγράφονται σε άλλες κατηγορίες. Η κατανάλωση των βασικών ζωικών πρωτεϊνών έχει υποχωρήσει κατά περίπου 16%, με έμφαση στα κοτόπουλα και τα πουλερικά, ενώ τα γαλακτοκομικά έχουν επίσης σημειώσει πτώση, κυρίως στο πλήρες γάλα, που σημείωσε μείωση 42%. Επιπλέον, η κατανάλωση ελαιόλαδου μειώθηκε κατά 35%.
Η έρευνα δείχνει ότι οι καταναλωτικές προτιμήσεις των Ελλήνων έχουν αρχίσει να αλλάζουν, με τους καταναλωτές να στρέφονται πιο συχνά σε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως τα όσπρια, και σε χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά προϊόντα. Συνάμα, δεν παρατηρείται μόνο αύξηση στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, αλλά και μείωση στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, γεγονός που προκαλεί ανησυχία δεδομένης της μεσογειακής διατροφής.
Συνολικά, οι εναλλαγές στη δαπάνη και την κατανάλωση που κατέγραψε η έρευνα αναδεικνύουν μια νέα προσέγγιση στη διατροφή των Ελλήνων, αναμεμειγμένη με τις οικονομικές πιέσεις και τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις. Πηγή: naftemporiki.gr