Αλλαγές στο Πρόγραμμα Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις

Αλλαγές στο Πρόγραμμα Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις

Τρεις σημαντικές τροποποιήσεις τίθενται σε εφαρμογή στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις», το οποίο διαθέτει προϋπολογισμό 105,60 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αλλαγές αυτές προήλθαν από την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση.

Το πρόγραμμα, το οποίο συνεχίζει να δέχεται αιτήσεις έως την εξάντληση του προϋπολογισμού, εισάγει την απλοποίηση της διαδικασίας για την επίτευξη του ενεργειακού στόχου. Πλέον, για την αντικατάσταση συσκευών όπως κλιματιστικά, ψυγεία και φούρνοι, απαιτείται μόνο μια νέα βεβαίωση εκπομπών για κάθε συσκευή. Αυτή η πιστοποίηση μπορεί να εκδίδεται από ενεργειακούς επιθεωρητές ή ελεγκτές πριν και μετά την εγκατάσταση, καταργώντας την ανάγκη για Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης ή ενεργειακό έλεγχο.

Ακόμη, το πρόγραμμα διευρύνει τους δυνητικούς δικαιούχους, καθώς οι αγρότες αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις από την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024. Επιπλέον, υπάρχει ενίσχυση για τις ανακυκλούμενες συσκευές, ύψους 250 ευρώ ανά συσκευή με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ, προστιθέμενη στην ενίσχυση των επιλέξιμων δαπανών.

Τέλος, οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος, https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr, με τη διαδικασία αξιολόγησης να ακολουθεί τη μέθοδο της άμεσης σειράς (First in-First out). Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι αξιολογήσεις των υποβληθεισών αιτήσεων και σύντομα θα αναρτηθούν οι σχετικές αποφάσεις ένταξης των δικαιούχων. Με την απόφαση ένταξης, οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν ειδικούς καταπιστευτικούς λογαριασμούς (escrow accounts) για τη μεταφορά της επιδότησης.

Πηγή: naftemporiki.gr