Άμεσες Παρεμβάσεις για τη Βελτίωση της Λειτουργίας της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Άμεσες Παρεμβάσεις για τη Βελτίωση της Λειτουργίας της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Η Γενική Γραμματεία Εργασίας προγραμματίζει άμεσες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της Ψηφιακής Κάρτας. Ανάμεσα στα ζητήματα που θα εξεταστούν είναι οι διαδικασίες που αφορούν την ανάρτηση συμβάσεων εργασίας στο σύστημα «Εργάνη», οι προθεσμίες υποβολής και η καταγραφή υπερωριών χωρίς προβλήματα.

Μία από τις κύριες προκλήσεις περιλαμβάνει την έγκαιρη καταγραφή των υπαλλήλων, ειδικά σε περιπτώσεις όπως οι μαζικές προσλήψεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην εστίαση, ανάλογα με τις ανάγκες του κλάδου. Η έγκαιρη αναγνώριση αυτών των περιπτώσεων είναι απαραίτητη για την αποφυγή παρανομιών και προστίμων, δεδομένου ότι ενδεχόμενοι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας μπορούν να αποκαλύψουν ανυπολόγιστες παραβάσεις.

Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, έχει ανακοινώσει την πραγματοποίηση ενημερωτικών σεμιναρίων και δράσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να εκπαιδευτούν οι αρμόδιοι φορείς στην ορθή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας. Αυτές οι πρωτοβουλίες στοχεύουν στην αποφυγή λαθών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόστιμα, ιδιαίτερα σε μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

Η πιλοτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας έχει ήδη αρχίσει να δίνει θετικά δείγματα από το λιανεμπόριο και την βιομηχανία. Ειδικές συνάντησεις με φορείς, όπως η ΓΣΕΒΕΕ και η ΠΟΕΕΤ, έχουν γίνει πρόσφατα με σκοπό την επίλυση τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονται με τη χρήση της κάρτας και την κάλυψη ειδικών αναγκών των τουριστικών επαγγελμάτων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κρίνεται καθοριστική η συνεργασία με τους λογιστές και τους φοροτεχνικούς ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες ακολουθούν τις σωστές διαδικασίες. Η πίεση για ενδεχόμενα πρόστιμα μπορεί να είναι αυστηρή, καθώς οι υπερβάσεις ωραρίων είναι μία συνηθισμένη πρακτική που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών βρίσκεται η ενημέρωση και η κατάρτιση όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας στην αγορά εργασίας.

Πηγή: newsbomb.gr