Αναγκαία Δεξιότητες και Απασχόληση στην Ελληνική Αγορά Εργασίας

Αναγκαία Δεξιότητες και Απασχόληση στην Ελληνική Αγορά Εργασίας

Η ανάγκη για νέες προσλήψεις στις επιχειρήσεις οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξή τους. Το 52,4% των επιχειρήσεων αναζητούν προσωπικό όχι μόνο για την κάλυψη προσωρινών ή εποχικών αναγκών, αλλά κυρίως για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες πωλήσεις και στην επέκταση τους μέσω χρηματοδοτήσεων. Ωστόσο, η εξεύρεση κατάλληλου εργατικού δυναμικού αποδεικνύεται δύσκολη, καθώς το 76,7% των επιχειρήσεων αναφέρει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της έλλειψης επαρκών δεξιοτήτων ή προϋπηρεσίας ανάμεσα στους υποψηφίους.

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα ανήλθαν σε 53.814, σημειώνοντας αύξηση 54,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον τουρισμό (16,4%), ακολουθούμενο από τον δημόσιο τομέα (14,6%) και τις διοικητικές δραστηριότητες (13,7%).

Η ανάλυση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής δείχνει ότι οι κενές θέσεις αυξάνονται παρά τη μείωση της ανεργίας, η οποία υπολογίζεται σε 9,6% τον Ιούνιο. Αυτό υποδηλώνει ότι, παρά την ύπαρξη διαθέσιμου εργατικού δυναμικού, δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο εντόπισε τα κυριότερα αίτια αυτής της κατάστασης.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις εστιάζουν στην πρόσληψη νέων εργαζομένων με εως πέντε έτη προϋπηρεσίας, προσφέροντας μισθό έως 1.500 ευρώ. Το 44,5% των επιχειρήσεων αναφέρεται στην αύξηση αποδοχών ως κίνητρο για την προσέλκυση προσωπικού, ενώ το 52% αναγνωρίζει τη σημασία της απόκτησης εμπειρίας και της βελτίωσης του βιογραφικού. Μια μικρή τάση επαναπατρισμού διακρίνεται καθώς το 14,9% των επιχειρήσεων έχει προσλάβει Έλληνες που επέστρεψαν από το εξωτερικό, αν και οι απώλειες εργαζομένων τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικές.

Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη για καλύτερη σύνδεση μεταξύ εκπαιδευτικών φορέων και επιχειρήσεων, καθώς το 56,7% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι απαιτούνται παρεμβάσεις στην εκπαίδευση και τις μισθολογικές πολιτικές για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Υπάρχει διαπίστωση ότι δεν έχει επιτευχθεί η απαιτούμενη σύζευξη μεταξύ των επιχειρήσεων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως τα πανεπιστήμια.

Πηγή: naftemporiki.gr