Ανάγκη για Ανάπτυξη Δεξιοτήτων στον Σύγχρονο Εργασιακό Κλάδο

Ανάγκη για Ανάπτυξη Δεξιοτήτων στον Σύγχρονο Εργασιακό Κλάδο

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον εργασιακό τομέα φέρνουν νέες ανάγκες, με τους εργαζόμενους να επιδιώκουν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους για να επιτευχθεί επαγγελματική επιτυχία. Η συνεχής πρόοδος της τεχνολογίας απαιτεί από τους εργαζόμενους να προσαρμόζονται και να ενισχύουν τις γνώσεις τους.

Βάσει έρευνας του kariera.gr, οι πιο περιζήτητες δεξιότητες για το επόμενο πεντάχρονο περιλαμβάνουν την τεχνητή νοημοσύνη, αφού το 51% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα χρειαστούν επιμόρφωση στο AI/Machine Learning. Επιπλέον, το 28% θεωρεί το Data Analysis πολύ σημαντική δεξιότητα και το 15% αναγνωρίζει το Project Management ως απαραίτητο hard skill της εποχής.

Η μελέτη έδειξε πως ακόμη και αν οι εργαζόμενοι κατανοούν τη σημασία της ανάπτυξης δεξιοτήτων, μια σημαντική μερίδα τους δεν το πράττει. Ο κύριος λόγος είναι η έλλειψη χρόνου (45%), ακολουθούμενη από έλλειψη πόρων (28%). Επίσης, το 21% των εργαζομένων δεν βρίσκει κίνητρο για να εξελιχθεί, ενώ το 6% δηλώνει ότι δεν έχει πρόσβαση σε σχετικές γνώσεις.

Ενδεικτικά, το 74% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι τεχνικές και οι ήπιες δεξιότητες (technical & soft skills) είναι εξίσου κρίσιμες για μια επιτυχημένη καριέρα. Ο ίδιος αριθμός θεωρεί πως πρέπει να επενδύουν διαρκώς στην κατάρτισή τους, με το 30% να σημειώνει ότι πρέπει να επανεξετάζουν τις δεξιότητές τους κάθε χρόνο.

Από την έρευνα προκύπτει πως οι ήπιες δεξιότητες ποικίλλουν ανάλογα με το επάγγελμα. Το 43% των συμμετεχόντων θεωρούν την προσαρμοστικότητα ως μία από τις κρισιμότερες ήπιες δεξιότητες, με το 30% να κατατάσσει την κριτική σκέψη σε σημαντική θέση. Η επικοινωνία και η ηγεσία ακολουθούν, με 23% και 4% αντίστοιχα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων αναγνωρίζει την ανάπτυξη δεξιοτήτων ως μια μόνιμη διαδικασία, αποδεικνύοντας την ανάγκη προσαρμογής στις απαιτήσεις της σύγχρονης εργασίας.

Πηγή: naftemporiki.gr