Αναμένεται μείωση πληθωρισμού στην ευρωζώνη αρχές του 2025 σύμφωνα με την ΕΚΤ

Αναμένεται μείωση πληθωρισμού στην ευρωζώνη αρχές του 2025 σύμφωνα με την ΕΚΤ

Η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δείχνει ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ενδέχεται να φτάσει στο στόχο του 2% στις αρχές του 2025. Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό, προσφέροντας θετική προοπτική.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη πρόβλεψη της ΕΚΤ, τον Σεπτέμβριο, ο στόχος του 2% ήταν προγραμματισμένος να επιτευχθεί μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του επόμενου έτους. Ωστόσο, ο ντε Γκαλό επεσήμανε ότι οι διακυμάνσεις που ενδέχεται να προκύψουν στους επόμενους μήνες είναι αναμενόμενες και δεν σχετίζονται με εξωτερικά σοκ.

Η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει το κόστος δανεισμού τρεις φορές φέτος και οι αγορές περιμένουν περαιτέρω περικοπές στις επόμενες συνεδριάσεις, ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο, με αρκετούς επενδυτές να θεωρούν πιθανές σημαντικές κινήσεις. Ο ντε Γκαλό υπενθύμισε την ανάγκη ευελιξίας και πραγματισμού στις αποφάσεις για τις μειώσεις επιτοκίων, διασφαλίζοντας ότι οι αποφάσεις θα βασίζονται στα δεδομένα που προκύπτουν.

«Πιθανώς θα υπάρξουν και άλλες μειώσεις επιτοκίων. Αλλά θα αποφασίσουμε ανάλογα με τα δεδομένα», τόνισε ο ντε Γκαλό. Προσδιόρισε τη στρατηγική του ως ένα ευέλικτο πραγματισμό που απαιτεί προσαρμογή στις συνθήκες και τα οικονομικά δεδομένα.

Πηγή: naftemporiki.gr