Ανάπτυξη και Αλλαγές στην Ελληνική Οικονομία μέσω Αποκρατικοποιήσεων

Ανάπτυξη και Αλλαγές στην Ελληνική Οικονομία μέσω Αποκρατικοποιήσεων

Οι αποκρατικοποιήσεις αποδεικνύονται ευεργετικές, καθώς δεν προσφέρουν μόνο έσοδα στο Δημόσιο, αλλά κυρίως μαρτυρούν την αλλαγή που συντελείται στην Ελλάδα. Πλέον, η χώρα δεν εστιάζει σε ένα κρατικιστικό μοντέλο, αλλά προχωρά σε μια οικονομία της αγοράς, που είναι καίρια για την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική. Η αποκρατικοποίηση δεν είναι μόνο μέθοδος για την μείωση του χρέους, αλλά και εργαλείο ανάπτυξης, καθώς προσελκύει επενδυτές που διαχειρίζονται καλύτερα τους αποκρατικοποιημένους οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις επιτυχημένων αποκρατικοποιήσεων, παραθέτοντας αρκετά παραδείγματα. Όσον αφορά την Ολυμπιακή Αεροπορία, επισήμανε ότι οι φορολογούμενοι πλήρωναν 350 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη συντήρησή της, ενώ πλέον το Δημόσιο αντλεί παρόμοια ποσά από τις δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Αναφερόμενος στα περιφερειακά αεροδρόμια, ανέφερε την αναβάθμισή τους, που έχει συνεισφέρει στην καλύτερη εικόνα του τουριστικού προϊόντος. Για τα λιμάνια, τόνισε την πρόοδο του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, με το λιμάνι του Πειραιά να κατατάσσεται στην τέταρτη θέση στην Ευρώπη σε ορισμένες δραστηριότητες.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η ολοκλήρωση 11 αποκρατικοποιήσεων μετά τις εκλογές επισημαίνει πως η Ελλάδα πια βρίσκεται σε θέση να προσελκύει επενδύσεις, προσφέροντας νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας για τους πολίτες. Σχετικά με την Αττική Οδό, ανέφερε ότι το οικονομικό αντάλλαγμα που διασφαλίζεται μέσα από τη σύμβαση είναι το μεγαλύτερο που έχει εισπραχθεί ποτέ από το Δημόσιο και προγραμματίζεται να συμβάλει στη μείωση του χρέους.

Επίσης, καθόρισε τη σπουδαιότητα της σύμβασης για τη δημιουργία εμπιστοσύνης στις αγορές και την αύξηση των ευκαιριών για ανάπτυξη. Η σύμβαση προβλέπει σημαντικές επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό της Αττικής Οδού, ενώ ο υπουργός καυτηρίασε τις αντιδράσεις αναφορικά με τη μείωση των διοδίων.

Κλείνοντας, προέβλεψε ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα έχουν θετική επίδραση στην οικονομία της χώρας, επισημαίνοντας ότι έχουν διδαχθεί από τα παλιά λάθη και προχωρούν με πνεύμα σύγχρονο και λογικό.

Πηγή: naftemporiki.gr