Αναταραχή στην Κομισιόν μετά την παραίτηση Μπρετόν και τις κατηγορίες κατά της φον ντερ Λάιεν

Αναταραχή στην Κομισιόν μετά την παραίτηση Μπρετόν και τις κατηγορίες κατά της φον ντερ Λάιεν

Η παραίτηση του Γάλλου Επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, δεν ήταν καθόλου απροσδόκητη. Ο Μπρετόν κατήγγειλε εντυπωσιακά την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι δεν τον ήθελε στη νέα Επιτροπή.

Η δυναμική της σχέσης τους είχε deteriorate κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, με τον Μπρετόν να αμφισβητεί πολλές φορές τις πολιτικές αποφάσεις της φον ντερ Λάιεν. Η ρήξη τους καταγράφηκε δεδομένα τον περασμένο Απρίλιο, όταν αυτή προσπάθησε να διορίσει τον Γερμανό ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάρκους Πίπερ, στη θέση του εκπροσώπου της για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Μπρετόν αντέτεινε πως ο Πίπερ δεν ήταν ο καταλληλότερος υποψήφιος για τη θέση και προχώρησε σε κατηγορίες για «σκάνδαλο» και «αδιαφάνεια» γύρω από τον διορισμό του.

Η σύγκρουση οδήγησε στην έκδοση κοινής επιστολής από τον Μπρετόν και άλλους Ευρωπαίους Επιτρόπους, όπου κατηγορούν τη φον ντερ Λάιεν για μεροληπτική στάση υπέρ του Πίπερ. Στην επιστολή αναφερόταν ότι ο Πίπερ είχε τουλάχιστον 30% λιγότερα προσόντα από τις υπόλοιπες υποψήφιες.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε και το επεισόδιο, γνωστό ως «Pieper-gate», συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών από την Κομισιόν. Η φον ντερ Λάιεν ανέθεσε την υπεράσπισή της στον Αυστριακό Επίτροπο Γιοχάνες Χαν. Στο Ευρωκοινοβούλιο, μια πλειοψηφία 382-144 ψήφισε υπέρ της ανάκλησης του διορισμού του Πίπερ, ο οποίος τελικά παραιτήθηκε, κατηγορώνταςτον Μπρετόν για μποϊκοτάρισμα.

Η φον ντερ Λάιεν, θυμίζοντας «γκαμήλα» που δεν ξεχνά, περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να «αδειάσει» τον Μπρετόν. Αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα της ομάδα στο Στρασβούργο, παρόλο που δεν είναι ακόμα σαφές αν θα πραγματοποιηθεί το ραντεβού λόγω των σημαντικών ερωτημάτων που μπορεί να προκύψουν.

Η κατάσταση αυτή ενδέχεται να προκαλέσει εντάσεις και στο Παρίσι, καθώς η απόφαση του διορισμού αναφέρεται στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, που σίγουρα δεν θα αγνοήσει την άρνηση της φον ντερ Λάιεν.

Πηγή: newsbomb.gr