Ανατροπή στην απεργία των μηχανικών της Boeing με νέα συμφωνία και μισθολογικές αυξήσεις

Ανατροπή στην απεργία των μηχανικών της Boeing με νέα συμφωνία και μισθολογικές αυξήσεις

Μετά από μια παρατεταμένη απεργία που έχει διαρκέσει περισσότερο από έναν μήνα και έχει επιφέρει σοβαρές καθυστερήσεις στην παραγωγή αεροσκαφών, φαίνεται ότι η Boeing είναι κοντά σε μια συμφωνία με το συνδικάτο των μηχανικών. Η συμφωνία αυτή, που αναμένεται να επισημοποιηθεί την Τετάρτη, περιλαμβάνει σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις κατά 35% για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, υψηλότερο μπόνους υπογραφής ύψους 7.000 δολαρίων, καθώς και εγγυημένες ελάχιστες πληρωμές στο ετήσιο πρόγραμμα μπόνους. Οι εισφορές της εταιρείας στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα 401(k) θα είναι επίσης υψηλότερες.

Η απεργία ξεκίνησε στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν περισσότεροι από 30.000 μηχανικοί απέρριψαν μια αρχική πρόταση για αύξηση μισθών 25% σε τέσσερα χρόνια. Η Boeing έπειτα κατέθεσε μια βελτιωμένη προσφορά, η οποία, όμως, απέτυχε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του συνδικάτου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ, Τζούλι Σου, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις και φαίνεται ότι οι προσπάθειές της είχαν καθοριστική σημασία για την πρόοδο των συνομιλιών. «Με τη βοήθεια της Τζούλι Σου, λάβαμε μια πρόταση που μπορεί να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της απεργίας», ανέφερε η Διεθνής Ένωση Μηχανολόγων και Εργατών Αεροδιαστημικής.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει την διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενθαρρύνοντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις αποφάσεις για τη σύμβαση. «Η τελική απόφαση για μια σύμβαση θα είναι να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι στο συνδικάτο», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η Boeing βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς έχει προειδοποιήσει για σημαντικές ζημιές και έχει σχεδιάσει περικοπές θέσεων εργασίας που ανέρχονται στο 10% του εργατικού δυναμικού της. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα σταματήσει την κατασκευή του μοντέλου 767 όταν εκπληρωθούν οι παραγγελίες του, το 2027.

Πηγή: naftemporiki.gr