Αναβάθμιση των Προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας από τον Οίκο Moody’s

Αναβάθμιση των Προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας από τον Οίκο Moody’s

Η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s αποτελεί θετική εξέλιξη για τις αγορές. Παρά την εκκρεμότητα απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η αναβάθμιση των προοπτικών από σταθερή σε θετική δημιουργεί τη δυνατότητα το ελληνικό αξιόχρεο να αναβαθμιστεί σε μια βαθμίδα ανώτερη μέσα στο επόμενο 12μηνο. Αυτό θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα είχε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους αξιολόγησης, όπως οι DBRS, Fitch, S&P και Scope Ratings, οι οποίοι ήδη την έχουν κατατάξει στις επενδυτικές βαθμίδες.

Η Moody’s αναγνώρισε ότι οι πιθανότητες διαρκούς ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν καταλυτικοί παράγοντες για αυτή την αναβάθμιση. Οι οικονομικοί και δημοσιονομικοί δείκτες της Ελλάδας παρουσιάζουν τάσεις ταχύτερης ισχύος σε σχέση με τις προβλέψεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εάν η αναβάθμιση πραγματοποιηθεί, η ζήτηση για τίτλους από θεσμικούς επενδυτές θα αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας στα 12 με 20 δισ. ευρώ, από τα 7-8 δισ. ευρώ που παρατηρείται τώρα.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτήρισε την αξιολόγηση του Moody’s ως απάντηση στις μηδενιστικές κριτικές σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο ίδιος τόνισε πως οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση περιλαμβάνουν την ταχύτερη ανάπτυξη, τις βελτιωμένες δημοσιονομικές επιδόσεις και την ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία συνεχίζουν να διενεργούνται, με τον νέο γύρο να άνοιξε στις 6 Σεπτεμβρίου από τον οίκο DBRS και με επόμενη την έκθεση της Standard and Poor’s στις 18 Οκτωβρίου. Την 22η Νοεμβρίου θα ακολουθήσει ο οίκος Fitch, ενώ η χρονιά θα ολοκληρωθεί με την αξιολόγηση της Scope Ratings στις 6 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Moody’s είχε υποβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο στην κατηγορία junk το 2010 και έκτοτε έχει διατηρήσει επιφυλακτική στάση στις αναβαθμίσεις.

Πηγή: newsbomb.gr