Ανερχόμενες Μετοχές Μικρής Κεφαλαιοποίησης Προσφέρουν Εξαιρετικές Αποδόσεις το 2024

Ανερχόμενες Μετοχές Μικρής Κεφαλαιοποίησης Προσφέρουν Εξαιρετικές Αποδόσεις το 2024

Ενώ τα βλέμματα των επενδυτών είναι κατά κύριο λόγο στραμμένα στις μετοχές Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπάρχουν πολλές εισηγμένες από τη μικρή και πολύ μικρή κεφαλαιοποίηση που εμφανίζουν εξαιρετικές αποδόσεις για το 2024. Αυτές οι αποδόσεις είναι σημαντικά υψηλότερες από τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος μέχρι τώρα έχει καταγράψει αύξηση +10% σε σχέση με την αρχή του έτους.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκουμε τη μετοχή της Moda Bagno, η οποία έχει αποδώσει εντυπωσιακά +109% και έχει φτάσει στην υψηλότερη τιμή της από το 2007, αγγίζοντας πριν λίγες μέρες σχεδόν τα 4 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται στα 68 εκατ. ευρώ και δραστηριοποιείται στον τομέα της εστίασης και των πολυτελών επίπλων.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η μετοχή της Q&R, η οποία έχει καταγράψει αύξηση +92%, καθώς ισχυρά εφοπλιστικά κεφάλαια έχουν εισέλθει στο μετοχολόγιό της. Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην πληροφορική και τις υπηρεσίες Η/Υ, αποτιμάται στα 32 εκατ. ευρώ, παραμένοντας επίσης σε διόρθωση περίπου 30% από τις φετινές της κορυφές.

Η Unibios, μία άλλη επιχείρηση της μικρής κεφαλαιοποίησης που ξεχωρίζει, έχει καταγράψει αύξηση +59% μέσα στο 2024 όσον αφορά τη μετοχή της, κερδίζοντας έδαφος στον τομέα της διαχείρισης υδάτων.

Στον τομέα των τροφίμων, η μετοχή της Εβροφάρμα έχει σημειώσει τουλάχιστον +25% και επιστρέφει για πρώτη φορά στα επίπεδα των 20 εκατ. ευρώ από το 2008. Επίσης, η μετοχή της Ίλυδα έχει καταγράψει αύξηση +20% το 2024, ακολουθώντας την τεχνολογική άνοδο του πρώτου εξαμήνου.

Ωστόσο, οι προοπτικές των μικρών μετοχών κρύβουν και κινδύνους. Η έντονη μεταβλητότητα, η έλλειψη βάθους και ο περιορισμένος αριθμός συναλλαγών μπορεί να μην εμπνέουν αξιοπιστία και σταθερότητα. Έτσι, οι επενδυτές καλούνται να είναι προσεκτικοί και να επιλέγουν βάσει των θεμελιωδών μεγεθών και των επιχειρηματικών προοπτικών κάθε εταιρείας.

Οι μετοχές που ξεχωρίζουν από τη μικρή κεφαλαιοποίηση (αποδόσεις μέσα στο 2024):
• Moda Bagno +109%
• Q&R +92%
• Unibios +59%
• Εβροφάρμα +25%
• Ίλυδα +20%

Πηγή: naftemporiki.gr