Ανοδος και Θετικές Προοπτικές στο Χρηματιστήριο Αθηνών Στο Τέλος του Σεπτεμβρίου

Ανοδος και Θετικές Προοπτικές στο Χρηματιστήριο Αθηνών Στο Τέλος του Σεπτεμβρίου

Σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών θα πραγματοποιήσει τη τελευταία του συνεδρίαση πριν από την εκπνοή του Σεπτεμβρίου και επιδιώκει να συνεχίσει την ανοδική πορεία που έχει καταγράψει τις τελευταίες ημέρες. Ο Γενικός Δείκτης έχει καταφέρει να ξεπεράσει το στενό εύρος των 1.400 – 1.450 μονάδων, επιστρέφοντας στην περιοχή των 1.470 μονάδων, σημειώνοντας το υψηλό του τελευταίου δύο μηνών.

Η ευφορία στις διεθνείς αγορές, με τις περισσότερες να σημειώνουν ιστορικά ρεκόρ, έχει συνδράμει στην ανοδική αυτή κίνηση. Ως αποτέλεσμα, η ημερήσια αξία των συναλλαγών αρχίζει να ανακάμπτει, ξεπερνώντας πλέον το ψυχολογικό και πρακτικό όριο των 100 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτυπώνεται και στους τζίρους: τη Δευτέρα ο τζίρος ήταν 125 εκατ. ευρώ, την Τρίτη 142 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη 110 εκατ. ευρώ και την Πέμπτη 137 εκατ. ευρώ.

Η φετινή απόδοση της ελληνικής αγοράς έχει επιστρέψει στο +13,7%, μειώνοντας τη διαφορά από τις κορυφές των 1.502 μονάδων στις -2,2%. Επίσης, η μεταβολή του Γενικού Δείκτη για την εβδομάδα ξεπερνά το 3,2%, ενώ η άνοδος του Σεπτεμβρίου φτάνει το +2,8%.

Μια σημαντική παράμετρος που επηρεάζει την αγορά είναι το επικείμενο placement της Εθνικής Τράπεζας, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σκοπεύει να πωλήσει το 10% έως 12% των μετοχών της, έχοντας συνολικά το 18,3%. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τιμές γύρω από τα 7,5 ευρώ. Μάλιστα, η μετοχή της Εθνικής έχει καταγράψει αύξηση σχεδόν 9% αυτή την εβδομάδα, επανακαλύπτοντας τις απώλειες από τα χαμηλά των 7,1 ευρώ.

Παράλληλα, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου είναι στο προσκήνιο, με προθεσμία δημοσίευσης που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Τελευταία για την Υψηλή Κεφαλαιοποίηση, εταιρείες όπως η ΤΕΡΝΑ, η ΕΥΔΑΠ και η Jumbo ανακοίνωσαν θετικά αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας τις ευοίωνες προοπτικές για το 2024. Σήμερα και τη Δευτέρα, οι εισηγμένες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης παίρνουν τη σκυτάλη.

Πηγή: naftemporiki.gr