Αποκλιμάκωση Πληθωρισμού στην Ελληνική Αγορά και οι Επιπτώσεις στις Τιμές Τροφίμων

Αποκλιμάκωση Πληθωρισμού στην Ελληνική Αγορά και οι Επιπτώσεις στις Τιμές Τροφίμων

Στην εκπομπή Rush Hour, με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο, μίλησε ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, Απόστολος Πεταλάς. Επισημαίνεται η σημαντική πτώση του πληθωρισμού στην ελληνική αγορά, που παρατηρείται από τον Φεβρουάριο και μετά, με τον πληθωρισμό του Αυγούστου να καταγράφεται στο 3,1% συνολικά για την Ελλάδα και στο 2,8% για τα τρόφιμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει, τα σούπερ μάρκετ θα διατηρήσουν αυτά τα ποσοστά και τον Σεπτέμβριο.

Αναφορικά με τις κατηγορίες τροφίμων, ο κ. Πεταλάς τόνισε ότι υπάρχει σημαντική μείωση τιμών στα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, τυροκομικά, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, αυγά και φρέσκα κρέατα. Ωστόσο, υπάρχουν και κατηγορίες προϊόντων που παρουσιάζουν αύξηση, όπως αυτές που σχετίζονται με σοκολάτα, λόγω της ανόδου της τιμής του κακάο, καθώς και στους χυμούς, κυρίως του πορτοκαλιού, λόγω σοβαρών ελλείψεων.

Ο κ. Πεταλάς επισήμανε επίσης την επίδραση της κλιματικής κρίσης στην παραγωγή. Όσον αφορά τις τιμές του ελαιολάδου, το οποίο είναι κρίσιμο για το ελληνικό καλάθι, ανέφερε ότι οι προβλέψεις για την παραγωγή της νέας σεζόν θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο.

Πηγή: naftemporiki.gr