Αρνητική Τάση Στο Χρηματιστήριο Αθηνών Υπό Επίδραση Γεωπολιτικών Κρίσεων

Αρνητική Τάση Στο Χρηματιστήριο Αθηνών Υπό Επίδραση Γεωπολιτικών Κρίσεων

Σήμερα (8/10), το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει στην καθοδική του πορεία, με τους πωλητές να παραμένουν σε κυρίαρχη θέση και τους αγοραστές να δείχνουν απουσία. Η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική αγορά, η οποία από τις 27 Σεπτεμβρίου καταγράφει συνολικές απώλειες της τάξης του 3%. Στην τρέχουσα συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,46%, φτάνοντας τις 1.423,13 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας.

Ο τραπεζικός δείκτης ανέρχεται στο -0,95% και 1.213 μονάδες, ανοίγοντας την απόσταση από τα φετινά υψηλά κατά 10%. Αρνητικές επιδόσεις παρουσιάζουν οι μετοχές της Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank, με απώλειες κοντά στο 1%. Αντίθετα, η Τράπεζα Κύπρου σημειώνει ράλι 6%, καθώς από σήμερα ενσωματώθηκε στον Γενικό Δείκτη.

Η εικόνα του ταμπλό μπορεί να περιγραφεί ως αρνητική, με την Eθνική Τράπεζα να συνεχίζει να είναι σε «πρωταγωνιστικό» ρόλο, υποχωρώντας κατά περίπου 1,5%, πλησιάζοντας τα 7,5 ευρώ, την τιμή του placement. Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Cenergy υποχωρεί στο -1,3% και 9,6 ευρώ, ενώ άλλες μεγάλες εταιρείες όπως η Coca Cola και η Titan χάνουν τουλάχιστον 2% και 1%, αντίστοιχα.

Από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι χθες, έξι από τις επτά συνεδριάσεις κατέληξαν αρνητικές και μόλις μία θετική, οδηγώντας σε σωρευτική πτώση του Γενικού Δείκτη, που έπεσε από τις 1.471 στις 1.429 μονάδες. Ο ρόλος του placement στην Εθνική Τράπεζα είναι χαρακτηριστικός αυτής της πτωτικής τάσης, καθώς απορροφά σημαντικά ποσά ρευστότητας. Πρόσφατα, η αναδιοργάνωση της Cenergy με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προγραμματισμένη για τις επόμενες ημέρες επιτείνει την κατάσταση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η τρέχουσα πρόσκληση είναι ελκυστική για τους επενδυτές, δεδομένου ότι οι μετοχές παρουσιάζουν σημαντικό discount, ενώ οι ισχυρές επιδόσεις του α’ εξαμήνου αυξάνουν τις προσδοκίες για το 2024. Παράλληλα, η κατάσταση της Μέσης Ανατολής συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία και να επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία.

Απώλειες παρατηρούνται και στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 0,56%, εν μέσω ανησυχιών για την νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Η ανησυχία αυτή μεγεθύνεται και από την πτώση της αγοράς στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι δείκτες βούλιαξαν σχεδόν κατά 8%.

Πηγή: naftemporiki.gr