Χρηματιστήριο Αθηνών Εγκλωβισμένο σε Μετριότητα και Νωθρότητα

Χρηματιστήριο Αθηνών Εγκλωβισμένο σε Μετριότητα και Νωθρότητα

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να κινείται με αργούς ρυθμούς, παραμένοντας εγκλωβισμένο στη μετριότητα. Αν και οι επενδυτές επιλέγουν περιορισμένα ρίσκα και επικεντρώνονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, η αγορά παραμένει σχεδόν αδιάφορη.

Η τρέχουσα κατάσταση έχει καθαρά αποτελέσματα: η ημερήσια αξία των συναλλαγών παραμένει σταθερά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ. Χωρίς κάποια σημαντική άνοδο, η επαναπροσέγγιση των φετινών ανώτατων επιπέδων των 1.502 μονάδων φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.

Πληθώρα παραγόντων συμβάλλουν σε αυτήν την εικόνα, όπως η παραδοσιακά κακή φήμη του Σεπτεμβρίου, η απουσία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τον Moody’s και το επικείμενο placement στην Εθνική Τράπεζα. Οι φήμες και τα σενάρια γύρω από τη διάθεση του 18,3% του ΤΧΣ επηρεάζουν την τιμή της μετοχής της τράπεζας, η οποία έχει σημειώσει απώλειες άνω του 9% τις τελευταίες 30 ημέρες.

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω από τις 1.478 μονάδες, οι οποίες είχαν σημειωθεί στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, πριν από το sell off του Αυγούστου που έριξε την αγορά έως τις 1.341 μονάδες. Οι επενδυτές διατηρούν επιφυλακτικότητα, περιμένοντας μία θετική ώθηση που μπορεί να ανατρέψει αυτήν την εικόνα.

Στον αντίποδα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο εξωτερικό έχουν σχεδόν ανακτήσει τα ιστορικά τους υψηλά, με τον Dow Jones να σημειώνει ρεκόρ. Οι ελπίδες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης έχουν ενισχύσει το θετικό κλίμα. Η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve που ξεκινά σήμερα αναμένονται με ανυπομονησία, καθώς όλοι περιμένουν την πρώτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από την εποχή της πανδημίας.

Επιπλέον, σήμερα θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Αυγούστου, γεγονός που θεωρείται κρίσιμο για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας.

Πηγή: naftemporiki.gr