Χρηματιστήριο Αθηνών Σε Συνεχείς Πτώσεις Λόγω Πολεμικής Κρίσης Στη Μέση Ανατολή

Χρηματιστήριο Αθηνών Σε Συνεχείς Πτώσεις Λόγω Πολεμικής Κρίσης Στη Μέση Ανατολή

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει υποστεί σημαντική πίεση, ολοκληρώνοντας πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Ο Γενικός Δείκτης έχει απομακρυνθεί από τις 1.450 μονάδες, σημειώνοντας συνολικές απώλειες 3,6% από την αρχή της εβδομάδας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τρέχουσα πτώση έχει οδηγήσει σε συζητήσεις γύρω από τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της πολεμικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει ανατρέψει την αρμονική εικόνα που είχε καταγραφεί τις προηγούμενες εβδομάδες. Οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, καθώς και οι εξελίξεις στο Λίβανο, έχουν πλήξει την επενδυτική ψυχολογία και έχουν περιορίσει την ορατότητα για investers, οδηγώντας τους σε αποφυγή ρίσκων.

Πρόσφατο γεγονός που επηρεάζει την κατάσταση είναι το placement της Εθνικής Τράπεζας, όπου διατέθηκε το 10% των μετοχών του ΤΧΣ στην τιμή των 7,55 ευρώ. Αυτή η κίνηση έχει απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος της ρευστότητας της αγοράς, κάτι που έχει συμβάλει στην αδυναμία του Χρηματιστηρίου.

Ο ημερήσιος τζίρος αυξήθηκε σε 809 εκατ. ευρώ, με 609 εκατ. ευρώ από προσυμφωνημένες συναλλαγές. Η Εθνική Τράπεζα, η οποία έκλεισε ακριβώς στην τιμή του placement, κατέγραψε συνολικό τζίρο 713 εκατ. ευρώ, από τα οποία 604 εκατ. ευρώ ήταν «πακέτα» μετοχών.

Σήμερα, οι επενδυτές θα εστιάσουν και στα στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, καθώς αναμένονται οι νέες θέσεις απασχόλησης για τον Σεπτέμβριο. Αυτά τα δεδομένα είναι κρίσιμα, καθώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις μελλοντικές αποφάσεις της Federal Reserve για τα επιτόκια, ειδικά μετά την πρόσφατη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης.

Πηγή: naftemporiki.gr