Διαδικασία υποβολής αιτήσεων για εξαγορά καταπατημένων ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων για εξαγορά καταπατημένων ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας εξαγοράς των καταπατημένων ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου από ιδιώτες. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει σύντομα, πιθανόν και μέσα στην ημέρα. Αρχικά, οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές για συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Αρκαδία, ο Έβρος και άλλες, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2025. Στο τέλος Οκτωβρίου, η διαδικασία θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια, με προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως τις 31 Οκτωβρίου 2025 για τις προαναφερόμενες περιοχές.

Οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστεί να υποβάλουν μια σειρά εγγράφων που σχετίζονται με την κατάσταση του ακινήτου τους, όπως αν είναι εντός σχεδίου, αν υπάγεται σε παραμεθόριο περιοχή και αν έχει υλοποιηθεί αυθαίρετη κατασκευή ή η νομιμοποίησή της. Σημαντικά στοιχεία περιλαμβάνουν επίσης το εμβαδόν του κτίσματος, τη διοικητική πράξη προσδιορισμού φόρου της τελευταίας πενταετίας κ.α.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ψηφιακά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) χρησιμοποιώντας κωδικούς taxisnet. Η διαδικασία είναι απλή, καθώς οι αιτούντες πρέπει να συλλέξουν τα αναγκαία δικαιολογητικά και να τα υποβάλουν μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας.

Ο ψηφιακός φάκελος της αίτησης θα περιλαμβάνει βασικά στοιχεία όπως τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντος, τα στοιχεία του δημοσίου ακινήτου (όπως τύπος, αριθμός εγγραφής, χαρακτηριστικά κ.λπ.) και αποδεικτικά έγγραφα κατοχής του ακινήτου, όπως οι δήλωσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. και τα τελευταία πέντε χρόνια.

Εντούτοις, οι αιτούντες πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης. Απαιτείται αδιάλειπτη κατοχή του ακινήτου είτε με τίτλο για τουλάχιστον 30 χρόνια, είτε χωρίς τίτλο για 40 χρόνια εφόσον το ακίνητο χρησιμοποιείται για βασική κατοικία ή άλλες δραστηριότητες. Αξιοσημείωτο είναι ότι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο «Ε9» πρέπει να έχει γίνει για τουλάχιστον πέντε έτη πριν την υποβολή της αίτησης.

Το τίμημα της εξαγοράς θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και κοινωνικά κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη. Σε περιπτώσεις αμφισβήτησης της κυριότητας του δημοσίου ακινήτου, η έκπτωση μπορεί να φτάσει έως και το 70% ανάλογα με τις συνθήκες και τις νομικές ενέργειες του αιτούντα. Επιπλέον, δίνονται ευεργετικές διατάξεις για ακίνητα που καλύπτουν στεγαστικές ανάγκες ομάδων που εγκαταστάθηκαν πριν το 1964.

Πηγή: naftemporiki.gr