Διαγραφή Οφειλών και Επιστροφή Φόρου για Ιδιοκτήτες Σκαφών Κατώτερων των Επτά Μέτρων

Διαγραφή Οφειλών και Επιστροφή Φόρου για Ιδιοκτήτες Σκαφών Κατώτερων των Επτά Μέτρων

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα αποκατασταθεί μία εκκρεμότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικά με την επιστροφή χρημάτων για τους ιδιοκτήτες σκαφών που είχαν πληρώσει τον ειδικό φόρο πλοίων. Με βάση πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η απαλλαγή ισχύει για σκάφη αναψυχής δεύτερης κατηγορίας μήκους έως 7 μέτρων.

Η τροπολογία καθυστέρησε και δημοσιεύθηκε μόλις 24 ώρες πριν από την προθεσμία υποβολής αιτήσεων στις 26 Σεπτεμβρίου. Ως αποτέλεσμα, κάποιοι ιδιοκτήτες είχαν ήδη υποβάλει αιτήσεις και πληρώσει τον φόρο, ενώ άλλοι, αν και δικαιούνταν απαλλαγή, εμφανίζονταν με οφειλή 100 ευρώ στην εφορία. Η προθεσμία πληρωμής ήταν έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, όλες οι ταυτότητες οφειλής που εκδόθηκαν για τους εν λόγω φόρους θα διαγραφούν μέχρι το τέλος του μήνα. Αν έχουν επιβληθεί τόκοι υπερημερίας, αυτές οι οφειλές θα διαγραφούν χωρίς επιβάρυνση. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες που είχαν ήδη πληρώσει τον φόρο θα τους επιστραφούν τα χρήματα.

Η τροπολογία έχει αναδρομικό χαρακτήρα, το οποίο σημαίνει ότι οι κάτοχοι σκαφών β’ κατηγορίας μέχρι 7 μέτρα δεν θα καταβάλουν φόρο για τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει τονίσει ότι οι κάτοχοι σκαφών που έχουν πληρώσει είναι δικαιούχοι επιστροφής φόρου.

Πηγή: naftemporiki.gr