Διχασμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους υψηλούς δασμούς στα ηλεκτροκίνητα οχήματα από την Κίνα

Διχασμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους υψηλούς δασμούς στα ηλεκτροκίνητα οχήματα από την Κίνα

Διχασμένη είναι η ΕΕ όσον αφορά την επιβολή υψηλών αντισταθμιστικών δασμών, που φτάνουν έως και το 45%, στα εισαγόμενα ηλεκτροκίνητα οχήματα από την Κίνα, που θα ισχύσουν από τον Νοέμβριο. Η πρόταση της Κομισιόν για την εφαρμογή αυτών των δασμών εγκρίθηκε σήμερα από τους εκπροσώπους των 27 κρατών μελών, αλλά πέντε -ανάμεσά τους και η Γερμανία- ψήφισαν κατά, ενώ 12 απείχαν, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ευρωπαίοι διπλωμάτες τόνισαν ότι δεν υπήρχε επαρκής πλειοψηφία, καθώς μόλις 10 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία.

Η απόφαση ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τις τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με τους υποψήφιους αγοραστές να δυσκολεύονται να προβλέψουν το πόσο θα αυξηθούν. Ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές έχουν μερίδιο αγοράς περίπου 1% στη Γερμανία, αλλά η επιτυχία τους στην ηλεκτροκίνηση και οι ανταγωνιστικές τιμές τους απειλούν τις γερμανικές μάρκες, οι οποίες δεν προσφέρουν αντίστοιχα οικονομικά μοντέλα. Τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν εδραιώσει τη φήμη τους με υψηλά επίπεδα ασφάλειας, καθώς και με χαρακτηριστικά άνεσης και ποιότητας.

Ωστόσο, η Γερμανία φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη ηττημένη. Το Βερολίνο είχε ηγηθεί της πρωτοβουλίας κατά της αύξησης των δασμών, καθώς οι γερμανοί κατασκευαστές φοβούνται τον αντίκτυπο του μέτρου στις πωλήσεις τους στην Κίνα, όπου εξάγουν περίπου το ένα τρίτο των προϊόντων τους. «Αυτό είναι απλά ακατανόητο και όχι πολύ αποτελεσματικό», δήλωσε η Πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικής Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA).

Εκτός από τους Κινέζους κατασκευαστές, όπως η BYD και η Geely, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Volkswagen, η Mercedes και η BMW, θα επηρεαστούν επίσης από την αύξηση των δασμών, καθώς και αυτές εξάγουν στην Κίνα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε την ΕΕ να μην προκαλέσει «εμπορικό πόλεμο» με την Κίνα και ζήτησε μια διαπραγματευτική λύση.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της απόφασης αυτής στη γαλλική βιομηχανία κονιάκ, η οποία φοβάται ότι οι δασμοί θα απειλήσουν τη θέση της ενόψει μιας πιθανής εμπορικής σύγκρουσης με την Κίνα. Οι γαλλικές αρχές επικρίνονται για την αποτυχία τους να προστατεύσουν τον συγκεκριμένο κλάδο.

Πηγή: naftemporiki.gr