Δικαστική Απόφαση Περιορίζει το Δικαίωμα Ανάκλησης Απαλλοτρίωσης Ακινήτου Μόνο στους Αρχικούς Ιδιοκτήτες και Κληρονόμους

Δικαστική Απόφαση Περιορίζει το Δικαίωμα Ανάκλησης Απαλλοτρίωσης Ακινήτου Μόνο στους Αρχικούς Ιδιοκτήτες και Κληρονόμους

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την πρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την Κωνσταντίνα Φιλοπούλου, εξέτασε την περίπτωση ακινήτου 67 τ.μ. στην περιοχή του Μακρυγιάννη, το οποίο είχε απαλλοτριωθεί το 1963 από το Δημόσιο για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Η απόφαση του ΣτΕ, αριθμ. 1297/2024, απέρριψε την αίτηση των “ειδικών διαδόχων” να ανακληθεί η εν λόγω απαλλοτρίωση.

Σύμφωνα με το άρθρο 55 του νόμου 4663/2020, μόνον οι αρχικοί ιδιοκτήτες του ακινήτου και οι κληρονόμοι τους έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την ανάκληση της απαλλοτρίωσης. Οι οργανώσεις που δεν μπορούν να διεκδικήσουν αυτήν την αναίρεση περιλαμβάνουν τους “ειδικούς διαδόχους”, δηλαδή τα παιδιά των κληρονόμων που απέκτησαν την κυριότητα του ακινήτου μέσω γονικής παροχής.

Επιπλέον, δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την ανάκληση ούτε οι νέοι ιδιοκτήτες που ενδέχεται να έχουν αγοράσει το ακίνητο μετά την απαλλοτρίωση. Η απόφαση καθιστά σαφές ότι οι “ειδικοί διάδοχοι” του αρχικού ιδιοκτήτη δεν έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για την ανάκληση της απαλλοτρίωσης ή για προσφυγή κατά της άρνησης της διοίκησης να ανακαλέσει αυτήν.

Πηγή: naftemporiki.gr