Δημιουργία Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στην Ελλάδα: Προβληματισμοί και Προοπτικές

Δημιουργία Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στην Ελλάδα: Προβληματισμοί και Προοπτικές

Προβλήματα διαφαινόμενα σχετικά με το σχέδιο του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων αναδεικνύουν οι περιορισμένες συμμετοχές στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα. Από στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προκύπτει ότι μόλις 185 οφειλέτες έχουν αποδεχτεί τη βεβαίωση ευαλώτου για ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα. Αυτό έχει δημιουργήσει ανησυχία σχετικά με την πραγματική κατάσταση των ευάλωτων δανειοληπτών.

Η υλοποίηση του Φορέα έχει καθυστερήσει αναφορικά με τις υποχρεώσεις της χώρας στον τομέα της μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Το ΥΠΕΘΟΟ έχει εκδώσει πρόσφατα τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις που ορίζουν σημαντικά ζητήματα για τους επενδυτές, όπως η διαδικασία ένταξης και η ανάκτηση εσόδων. Το υπουργείο σχεδιάζει να δημοσιεύσει προκήρυξη για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών μέχρι τα αρχές Οκτωβρίου.

Επενδυτές όπως οι Fortress, Bain, CRC και Kaican Hellas σε κοινοπραξία με την Beaumont έχουν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές, αλλά η διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει ακόμα και αν υποβληθεί μόνο μία έγκυρη προσφορά. Ωστόσο, η συμμετοχή φαίνεται να είναι περιορισμένη, κι αυτό ενδέχεται να αναδείξει έλλειψη ενδιαφέροντος από τους πιθανώς ευάλωτους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της αγοράς που είναι κοντά σε ενδεχόμενους ενδιαφερόμενους επενδυτές, η πρόταση δεν θα είναι βιώσιμη αν δεν υπάρξει σημαντικός αριθμός ακινήτων προς διαχείριση. Αρχικά, είχε εκτιμηθεί ότι ο Φορέας θα μπορούσε να διαχειριστεί δεκάδες χιλιάδες ακίνητα.

Πηγή: newsbomb.gr