Δημιουργία Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στην Ελλάδα

Δημιουργία Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στην Ελλάδα

Υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, τη Συμφωνία Χρηματοδότησης για τη δημιουργία του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Αυτό το Ταμείο, που διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό δανείων 187 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης του ΕΣΠΑ 2021-2027, και μπορεί επίσης να επωφεληθεί από άλλους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Με σκοπό την υποστήριξη των επιχειρήσεων σε περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το Ταμείο Χαρτοφυλακίου θα δημιουργήσει πρώτα δύο Χρηματοδοτικά Μέσα – τα Ειδικά Ταμεία. Αυτά θα διευκολύνουν την πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις, θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των περιοχών αυτών, προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση σε μια «μεταλιγνιτική» εποχή.

Τα δύο Χρηματοδοτικά Μέσα περιλαμβάνουν το Ταμείο Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που θα προσφέρει δάνεια για Επενδυτικές Δαπάνες και Κεφάλαια Κίνησης με επιδότηση επιτοκίου 3% για 3 χρόνια, και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδυτικών Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που θα παρέχει δάνεια για Επενδυτικές Δαπάνες με 2ετή επιδότηση 3%.

Οι παροχές των Χρηματοδοτικών Μέσων θα μπορούσαν να συνδυαστούν με άλλα προγράμματα επιχορήγησης που υλοποιούνται από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, τηρώντας τους κανόνες των Κρατικών Ενισχύσεων ανά περίπτωση.

Ο Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί το πρόγραμμα της με στόχο τη σύγκλιση τόσο με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όσο και μεταξύ των Περιοχών της Ελλάδας. Η συγκεκριμένη παρέμβαση, που εντάσσεται στο ευρύτερο Πρόγραμμα ΔΑΜ των 1,6 δισ. ευρώ, αποσκοπεί στη στήριξη επενδυτικών σχεδίων και στην ανάπτυξη των οικονομικών περιοχών που πλήττονται από την ενεργειακή μετάβαση, με στόχο τη δημιουργία και διατήρηση καλών θέσεων εργασίας.

Πηγή: naftemporiki.gr