Δραστική αύξηση στους δασμούς ξένων προϊόντων προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, εάν επιστρέψει στο αξίωμα. Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί δασμούς μέχρι 20% σε αγαθά εισαγωγής από άλλες χώρες και 60% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα, ενώ έχει εξετάσει και τη δυνατότητα φόρου 200% σε ορισμένα αυτοκίνητα. Αυτό το μέτρο θεωρεί ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, θα προστατεύσει θέσεις εργασίας και θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.
Είναι γνωστό ότι οι δασμοί λειτουργούν ως φόροι που επιβάλλονται σε αγαθά κατά την είσοδό τους στη χώρα, με το κόστος να επωμίζονται κατά κύριο λόγο οι αμερικανοί καταναλωτές. Ειδικότερα, αν μια αμερικανική εταιρεία εισαγωγής αυξήσει τις τιμές λιανικής λόγω δασμών, οι τελικοί πελάτες θα πληρώσουν το αυξημένο κόστος. Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι οι δασμοί δεν αποτελούν κόστος για τους Αμερικανούς, αλλά για άλλες χώρες, ένα επιχείρημα που θεωρείται παραπλανητικό από τους οικονομολόγους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2023 οι ΗΠΑ εισήγαγαν αγαθά αξίας περίπου 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αντιστοιχεί στο 11% του ΑΕΠ της χώρας. Οι δασμοί από τις εισαγωγές απέφεραν 80 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 2% των συνολικών φορολογικών εσόδων των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι δασμοί όχι μόνο θα ενισχύσουν την αμερικανική βιομηχανία, αλλά θα προστατεύσουν και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Παρόλα αυτά, οι οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η επιβολή δασμών δεν έχει θετική επίδραση στην συνολική απασχόληση σε βιομηχανικούς τομείς. Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο το 2024 επιβεβαίωσε ότι ένας σημαντικός αριθμός καταναλωτών επιβαρύνεται με το κόστος των δασμών.
Στον τομέα του εμπορίου, ο Τραμπ υποστήριξε ότι τα εμπορικά ελλείμματα πλήττουν την οικονομία. Το έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε από 480 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 στα 653 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, παρά τις επιβολές των δασμών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην άνοδο της σχετικής αξίας του δολαρίου και στο γεγονός ότι οι δασμοί μπορεί να παρακαμφθούν λόγω της παγκοσμιοποίησης.
Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι απεργίες των αμερικανικών εταιρειών που βασίζονται σε πρώτες ύλες που επηρεάζονται από τους δασμούς. Οι επιδράσεις στους τομείς που εξαρτώνται από το χάλυβα, για παράδειγμα, δείχνουν ότι οι δασμοί ενδέχεται να έχουν αρνητικές παρενέργειες.
Ο Τραμπ και η κυβέρνηση Μπάιντεν/Χάρις ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις στις εμπορικές πολιτικές, με την τελευταία να διατηρεί ορισμένους από τους δασμούς που επιβλήθηκαν καινούρια δασμολογικά μέτρα σε προϊόντα όπως ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα, επικαλούμενη εθνικούς λόγους ασφαλείας και βιομηχανικής πολιτικής.
Πηγή: naftemporiki.gr