Δυσκολίες και προοπτικές του ελληνικού τουρισμού σύμφωνα με τον Γιάννη Χατζή

Δυσκολίες και προοπτικές του ελληνικού τουρισμού σύμφωνα με τον Γιάννη Χατζή

Ο Γιάννης Χατζής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ανέφερε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην εκπομπή «In Business» με τη Μαρία Σμιλίδου, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.

Ο κύριος Χατζής τόνισε τη σημασία των υποδομών για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών, επισημαίνοντας ότι αυτές αποτελούν «θέμα διαβίωσης» και είναι «κομβικής σημασίας», καθώς βοηθούν στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος χωρίς να επιβαρύνονται οι τοπικοί κάτοικοι.

Αναφερόμενος στον διεθνή ανταγωνισμό, σημείωσε ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται από χώρες της Μεσογείου, ιδιαίτερα από την Τουρκία, που «αποφορολογεί». Αντιθέτως, οι υψηλοί φόροι και τέλη στην Ελλάδα καθιστούν τις τιμές λιγότερο ανταγωνιστικές.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για το μέλλον, δήλωσε ότι τα μηνύματα για το 2025 είναι «εξαιρετικά», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χρονιά αυτή θα είναι καλύτερη και από το 2019, που ήταν η καλύτερη χρονιά του ελληνικού τουρισμού.

Ωστόσο, για το 2024, προειδοποίησε για την «ευρύτερη οικονομική στασιμότητα στην Ευρώπη», κάτι που καθιστά τους πελάτες πιο ευαίσθητους στις τιμές. Επεσήμανε συγκεκριμένες τάσεις, όπως η αυξημένη προτίμηση στα βραχυχρόνια καταλύματα, οι οποίες συγκρατούν τη δαπάνη κατά κεφαλή και προκάλεσαν ανησυχία για την πορεία του τουρισμού στο μέλλον.

Τέλος, ο κύριος Χατζής σημείωσε ότι τα αρνητικά σημάδια στον ελληνικό τουρισμό ενδέχεται να γίνουν πιο συχνά από ό,τι παρατηρείται σήμερα.

Πηγή: naftemporiki.gr