Εισαγωγή του Ενιαίου Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας για απλήρωτες οφειλές

Εισαγωγή του Ενιαίου Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας για απλήρωτες οφειλές

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των οικονομικών υποχρεώσεων των πολιτών, σχεδιάζεται η εφαρμογή του Ενιαίου Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας εντός Οκτωβρίου. Το νέο αυτό ηλεκτρονικό έγγραφο θα αντικαταστήσει τα υπάρχοντα πιστοποιητικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, επιτρέποντας την έκδοσή του με λίγα μόνο κλικ μέσω μίας ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας.

Το Ενιαίο Πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει στοιχεία και από τους δύο τομείς ενημέρωσης, δηλαδή φορολογική και ασφαλιστική, και θα είναι έγκυρο για κάθε νόμιμη χρήση, υποχρεωτικά αποδεκτό από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η διαδικασία θα απαιτεί από τους πολίτες να υποβάλουν την αίτησή τους στην νέα ψηφιακή πλατφόρμα, όπου θα γίνεται αυτόματα έλεγχος των στοιχείων. Σε περίπτωση που υπάρχουν απλήρωτες οφειλές είτε προς την εφορία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η έκδοση του πιστοποιητικού θα εμποδίζεται.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει αναφέρει ότι η εφαρμογή του ενιαίου πιστοποιητικού προγραμματιζόταν για τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023, ωστόσο αναγκαίες προσαρμογές μπορεί να καθυστερήσουν την υλοποίηση. Σύμφωνα με τον νόμο 4934/2022, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης του πιστοποιητικού για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Η πλατφόρμα για την έκδοση του Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας θα αντλεί τα απαραίτητα δεδομένα μέσω διαλειτουργικότητας από το πληροφοριακό σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και από το σύστημα του ΕΦΚΑ. Οι απαιτούμενες διασυνδέσεις διασφαλίζονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Μάλιστα, η τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία, καθώς, αν κάποιος πολίτης έχει οφειλές, ανεξαρτήτως ποσού, δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε σημαντικές συναλλαγές, όπως η μεταβίβαση ακινήτου, χωρίς να τακτοποιήσει πρώτα τις υποχρεώσεις του.

Πηγή: naftemporiki.gr