Εκτενείς έλεγχοι και σημαντικές κατασχέσεις από τα τελωνεία στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου

Εκτενείς έλεγχοι και σημαντικές κατασχέσεις από τα τελωνεία στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου

Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι των τελωνείων, οι οποίοι αποφέρουν σημαντικές επιτυχίες στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης χρημάτων, καπνικών και αλκοολούχων προϊόντων, ναρκωτικών, παραποιημένων ειδών και ενεργειακών προϊόντων. Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2024, οι τελωνειακοί ελεγκτές κατάσχεσαν συνολικά σημαντικές ποσότητες χρημάτων και προϊόντων, όπως 1.385.240 τεμάχια τσιγάρων, 95 kg καπνού και 66ο lit παράνομων αλκοολούχων ποτών, καθώς και 33.495 τεμάχια παραποιημένων προϊόντων.

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και το τελωνείο Ευζώνων, καταγράφηκαν περιπτώσεις αδήλωτων ρευστών διαθεσίμων, με υψηλά ποσά χρημάτων να εντοπίζονται σε επιβάτες κατά την άφιξή τους από χώρες όπως το Ισραήλ, η Κωνσταντινούπολη και η Ζυρίχη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα χρηματικά ποσά κατασχέθηκαν και ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων συνεχίζεται με εντατικούς ελέγχους, όπου εντοπίστηκαν μεγάλοι αριθμοί τσιγάρων κρυμμένων σε φορτηγά και οχήματα. Για παράδειγμα, σε έναν έλεγχο στον αερολιμένα Αθηνών, βρέθηκαν 202.200 τεμάχια λαθραία τσιγάρα και 33 kg καπνού για ναργιλέ, με τις διαδικασίες να ακολουθούνται για την ποινική δίωξη των συλληφθέντων.

Αντίστοιχα, η καταστολή της παράνομης διακίνησης αλκοολούχων ποτών καταγράφει επιτυχίες, με περιπτώσεις κατάσχεσης χύμα αλκοολούχων προϊόντων από επιβάτες και φορτηγά, σε συνδυασμό με επιβολή προστίμων.

Στο πεδίο των παραποιημένων προϊόντων, ελέγχοι δείχνουν την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων που προορίζονται να διατεθούν στην αγορά χωρίς την απαραίτητη νόμιμη διαδικασία. Στο αεροδρόμιο Αθηνών και σε διάφορες άλλες τοποθεσίες, κατασχέθηκαν κρυφά προϊόντα και συντάχθηκαν δικογραφίες για τη δίωξη των υπευθύνων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛΥΤ) έχει υλοποιήσει στοχευμένες επιχειρήσεις για την καταπολέμηση ναρκωτικών και άλλων παράνομων προϊόντων, με σημαντικές κατασχέσεις ναρκωτικών ουσιών και προϊόντων που παραβιάζουν τους κανονισμούς.

Πηγή: naftemporiki.gr