Ελεγκτικές Αρχές Εντοπίζουν Παράνομες Και Απομιμητικές Εταιρείες Στην Αττική

Ελεγκτικές Αρχές Εντοπίζουν Παράνομες Και Απομιμητικές Εταιρείες Στην Αττική

Κατά τη διάρκεια ελέγχων στην Αττική, οι ελεγκτές της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ εντόπισαν εταιρείες που διακινούσαν απομιμητικά προϊόντα, νοθευμένα ποτά και λαθραία καπνικά προϊόντα, με μεγάλες απώλειες σε δασμούς και φόρους για το ελληνικό Δημόσιο. Κατά την αξιολόγηση σχετικών καταγγελιών, ανακαλύφθηκε μια εταιρεία που πραγματοποιούσε εισαγωγή αλκοολούχων ποτών με χαμηλό αλκοολικό περιεχόμενο. Ανέφερε αναληθή τελωνειακά παραστατικά, καταβάλλοντας μειωμένα δασμούς και φόρους, γεγονός που της επέφερε επιπλέον κέρδη.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, όταν ελέγχθηκε, είχε εισαγάγει αλκοολούχα ποτά, τα οποία αφού ελέγχθηκαν από τη Χημική Υπηρεσία, χαρακτηρίστηκαν «μη κανονικά», καθώς δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις για να καταταγούν υπό την κατηγορία των «ποτών από ζύμωση». Όπως διαπιστώθηκε, υπήρξε κατάχρηση του συστήματος με αποτέλεσμα να ευνοηθεί με αποφυγή δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων ύψους 4.205.426€. Η έρευνα συμπληρώθηκε με τη συνεργασία του Τελωνείου Αθηνών και του 3ου Τελωνείου Πειραιώς, με αναφορά για τον καταλογισμό προστίμων.

Σε άλλη περίπτωση, σχετική με την εμπορία καπνικών προϊόντων, μια επιχείρηση χρησιμοποίησε ιδιαίτερα τεχνάσματα για να επιτύχει τη μειωμένη καταβολή δασμών. Με μια μικτή επιχειρησιακή ομάδα, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε μια τέτοια επιχείρηση, όπου διαπιστώθηκε ότι, μέσω χωριστής εισαγωγής καπνού και αρωματικού υγρού για καπνό, καταφέρνονταν να παρακάμψουν τις αναλογούσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις. Η διαφυγή δασμών από αυτή τη δραστηριότητα υπολογίστηκε σε 1.130.771€. Επίσης, η αναφορά θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο περιστατικό αφορούσε εικονικές εταιρείες που διακινούσαν απομιμητικά προϊόντα. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν την ύπαρξη τουλάχιστον 8 τέτοιων εταιρειών, που λειτουργούσαν χωρίς πραγματική δραστηριότητα και προσδιορίστηκαν ως συνεργαζόμενες μέσω γνωστής εταιρείας ταχυμεταφορών. Οι πωλήσεις τους από το 2019 έως το 2022 ανήλθαν σε 10.607.352€. Από ελέγχους εντοπίστηκε ότι αυτές οι εταιρείες δήλωναν μη λογιστικά αποτελέσματα στον Φ.Π.Α., δημιουργώντας συνολική ζημία από μη καταβολή φόρων ύψους 9.646.075€. Παράλληλα, έγινε αναφορά για τη νομιμοποίηση εγκληματικών προσόδων, με κρατούμενα στοιχεία που θα αποσταλούν στις αρμόδιες αρχές για τον περαιτέρω έλεγχο και καταλογισμό των αναλογούμενων φόρων.

Πηγή: naftemporiki.gr