Ελλάδα Στο Περιθώριο της Ευρώπης Οι Ρίζες της Ανάγκης για Στρατηγικό Σχέδιο

Ελλάδα Στο Περιθώριο της Ευρώπης Οι Ρίζες της Ανάγκης για Στρατηγικό Σχέδιο

«Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο Μιχάλης Σάλλας, εξακολουθεί να κινείται χωρίς σχέδιο για πολλές δεκαετίες. Ειδικότερα, στηρίζουμε την ανταγωνιστικότητα μας, παρά τις σοβαρές γραφειοκρατικές αντιξοότητες, σε κάποιες εξαιρέσεις στον τομέα του Τουρισμού, της Ενέργειας, των Αεροπορικών συγκοινωνιών, και των καλλυντικών προϊόντων. Δυστυχώς, η στρατηγική αυτή είναι ελλιπής και δεν αρκεί για την αναβάθμιση της οικονομίας μας.

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ο Σάλλας αναφέρθηκε στην κατάσταση της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται προσοχή για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα όπως η αύξηση του χρέους, οι ανισότητες και η κλιματική αλλαγή, προβλήματα που, όπως ανέφερε, «αποτελούν κοινά ζητήματα και με άλλες χώρες στην Ευρώπη, αλλά η δική μας περίπτωση ξεχωρίζει». Η έλλειψη οργάνωσης και επιστημονικής υποστήριξης στη Δημόσια Διοίκηση, καθώς και μια σειρά από πολιτικές αποφάσεις που οδήγησαν σε χρεοκοπία, είναι δύο από τους παράγοντες που μας έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση.

Επιπλέον, ο Σάλλας τόνισε την ανάγκη για μια σοβαρή δομή και λειτουργία του Κράτους, τονίζοντας ότι το κράτος πρέπει να λειτουργεί με πιο οργανωμένο και επιστημονικό τρόπο, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και οι δυσλειτουργίες εντός της Ευρώπης δεν βοηθούν στην ανάπτυξή μας.

Σημαντικό είναι ότι από το 2008 μέχρι το 2022 οι Έλληνες υπήρξαν οικονομικά σφιγμένοι, χάνοντας περίπου 600 δισεκατομμύρια από λανθασμένες πολιτικές, και ότι το κράτος που έχουμε σήμερα δεν είναι ικανό να προσφέρει αυτά που απαιτεί ο κόσμος. Ο Σάλλας χαρακτήρισε απαραίτητο να υπάρχει σχέδιο για την κλιματική αλλαγή, καθώς υπολογίζεται ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί τεράστια κεφάλαια για τις ενεργειακές επενδύσεις και την πράσινη μετάβαση.

Η επένδυση είναι θετική μόνο όταν γίνεται με όραμα και στρατηγική, ειδάλλως κινδυνεύουμε να παραχωρήσουμε τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας μας σε ξένες επιρροές, όπως έχει ήδη συμβεί με το τραπεζικό σύστημα και άλλους τομείς. Η αναγκαιότητα ενός διαφοροποιημένου μοντέλου ανάπτυξης είναι επιτακτική για την πρόοδο της χώρας μας.

Μένει να δούμε αν οι πολιτικές ηγεσίες και οι αρμόδιες αρχές θα καταφέρουν να παρακάμψουν τις παθογένειες του παρελθόντος και να εφαρμόσουν ένα σχέδιο που θα οδηγήσει τη χώρα σε ένα πιο θετικό μέλλον. Είναι κρίσιμο να μελετήσουν το βιβλίο του Ρουμελιώτη, προκειμένου να αναζητήσουν strategies για την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της Ελλάδας».

Πηγή: naftemporiki.gr