Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS από την ΑΑΔΕ

Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS από την ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ προγραμματίζει εντατικούς ελέγχους στην αγορά, ξεκινώντας από το τέλος Σεπτεμβρίου, για να διαπιστωθεί η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS. Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις καλούνται να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία, καθώς η προθεσμία εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου. Χθες, η Αρχή απέστειλε 50.371 υπενθυμιστικά e-mails σε αυτούς που δεν έχουν ολοκληρώσει την απαιτούμενη διασύνδεση.

Με το νέο καθεστώς, όλοι οι εισαγωγείς, κατασκευαστές και έμποροι φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών υποχρεούνται να εγγυηθούν τη συμβατότητα των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά EFT/POS. Οι κυρώσεις για παραβάσεις του κανονισμού είναι αυστηρές.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι επιχειρήσεις που παραλείπουν να διασυνδέσουν τα συστήματά τους αντιμετωπίζουν πρόστιμα που φτάνουν έως και 20.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο λογιστικού συστήματος που τηρούν. Αν μάλιστα η παράβαση επαναληφθεί εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται.

Οι πάροχοι τερματικών POS αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρές συνέπειες. Αν δεν συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της ΑΑΔΕ, μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα που ξεκινούν από 200.000 ευρώ, και αν η παράβαση επαναληφθεί εντός πενταετίας, το ποσό αυτό αυξάνεται σε 300.000 ευρώ. Επιπλέον, πρόστιμα θα επιβληθούν ανά τερματικό σε περίπτωση μη αναβάθμισης.

Οι εισαγωγείς και οι κατασκευαστές ταμειακών μηχανών θα υποστούν ανάκληση αδειών και πρόστιμα 10.000 ευρώ αν δεν συνεργαστούν για τη διασύνδεση των συσκευών τους. Επιπλέον, οι πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα δουν τα παραστατικά τους να μην θεωρούνται νόμιμα.

Τέλος, για παραβάσεις που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις εγκατάστασης, μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα 1.000 ευρώ ανά πελάτη για πληροφορίες που δεν έχουν δηλωθεί σωστά. Η επιβολή αυτού του προστίμου ισχύει μόνο αν οι μη δηλωθέντες πελάτες υπερβαίνουν το 15% του συνολικού πελάτη ποσοστού ή δέκα ανά οντότητα.

Πηγή: newsbomb.gr