Η εφαρμογή του μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας θεωρείται θετική μέχρι στιγμής, με βάση τη σημαντική αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών σε διάφορους κλάδους που έχουν ήδη υιοθετήσει το μέτρο. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ειδικά τα σούπερ μάρκετ παρουσίασαν αύξηση 61,2% στις δηλωθείσες υπερωρίες από την έναρξη του μέτρου έως το τέλος του 2023.
Αντίστοιχα, περίπου 73.000 επιχειρήσεις που συνδυάζουν τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλους τομείς, έχουν υιοθετήσει πλήρως την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Πρόσφατα, το μέτρο επεκτάθηκε πιλοτικά στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης, με σκοπό να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2025.
Μέχρι αυτή την ημερομηνία, το υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει διαδικτυακά σεμινάρια και ενημερωτικές δράσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε συνεργασία με φορείς εργαζομένων και εργοδοτών, για την ενημέρωση της σωστής εφαρμογής του μέτρου.
Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, επισημαίνει ότι η ψηφιακή κάρτα στοχεύει στην προστασία των εργαζομένων και στην προώθηση διαφανών εργασιακών σχέσεων. Ήδη ο τομέας της εστίασης και του λιανεμπορίου έχει εφαρμοστεί με επιτυχία, και τώρα επεκτείνεται και στους τουριστικούς κλάδους.
Για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, η Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους στη σήμανση της ψηφιακής κάρτας. Σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις, επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα έως και 10.500 ευρώ για κάθε μη σωστά δηλωμένο εργαζόμενο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τον μήνα Αύγουστο του 2024, βεβαιώθηκαν 211 παραβάσεις σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, με συνολικά πρόστιμα ύψους 445.800 ευρώ. Αυτή η προσπάθεια στοχεύει στην καταπολέμηση των φαινομένων αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, παρέχοντας έτσι ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του ασφαλιστικού συστήματος.
Πηγή: newsbomb.gr