Εξελίξεις και Προκλήσεις στην Κτηματομεσιτική Αγορά της Ευρώπης

Εξελίξεις και Προκλήσεις στην Κτηματομεσιτική Αγορά της Ευρώπης

Οι τρέχουσες οικιστικές τάσεις στην Ευρώπη αποτέλεσαν κεντρικό θέμα στο 25ο Prodexpo, το πιο εμβληματικό συνέδριο του real estate στην Ελλάδα, με συντονίστρια τη Σπυριδούλα Μπούτου, COO της MIBS GROUP. Στην αρχική παρουσίαση, η Αδαμαντία Φωκά, Senior Business Development Manager της Lamda Development, ανέδειξε τη θετική τάση στην αγορά γραφείων, παρά τις ανησυχίες που προκαλεί ο πληθωρισμός. Η ζήτηση από το εξωτερικό έχει απορροφήσει τυχόν αυξήσεις στις τιμές, και παρατηρείται αναθέρμανση της αγοράς στην Ελλάδα, με παράλληλη αύξηση της εσωτερικής ζήτησης.

Οι δυσκολίες που καταγράφονται περιλαμβάνουν την έλλειψη διαφάνειας και τον περίπλοκο νομικό καθεστώς, ενώ η γεωπολιτική αβεβαιότητα εντείνει τις προκλήσεις, όπως και η κρίση έλλειψης προσιτής στέγης για τους πολίτες. Στην αγορά ακινήτων άλλων χωρών, ο Ricardo Sousa, CEO της CENTURY 21 Iberia, ανέφερε ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία κατέγραψαν αύξηση 7% στις συναλλαγές, με το 75% των πολιτών να είναι ιδιοκτήτες.

Ο Bill Jones από την Maxeon Solar Technologies παρουσίασε την κατάσταση στη Σιγκαπούρη, σημειώνοντας ότι το 80% των ακινήτων ανήκει στο Δημόσιο, γεγονός που περιορίζει την αγορά. Η πραγματικότητα αυτή υπογραμμίζεται από τις πιέσεις που υφίσταται η κοινωνία για στέγαση.

Η Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου από την PwC αναγνώρισε την ανάγκη στέγασης για όλους, προτείνοντας προγράμματα κοινωνικής στήριξης που απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες. Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος της Greystar επεσήμανε την ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης και τη γενική ανάγκη για έλεγχο των ενοικίων.

Ο Ειρηνικός Πλατής προσδιόρισε κυβερνητικές πρωτοβουλίες που επιδιώκουν τη βελτίωση της κοινωνικής στέγασης, όπως το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών και της φορολογίας στο Airbnb, εκφράζοντας τις προκλήσεις της δικαιοσύνης στην Ελλάδα που απαιτούν τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς πλαισίου για τους επενδυτές.

Πηγή: naftemporiki.gr