Η αγορά ακινήτων συνεχίζει την ανοδική της πορεία, με τις τιμές των διαμερισμάτων να αυξάνονται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το β’ τρίμηνο του 2024, οι τιμές ανέβηκαν κατά 9,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ενώ πέρυσι η αύξηση ήταν 13,8%. Η καταγραφή για τα νέα διαμερίσματα ανήλθε σε 10,7%, ενώ για τα παλαιότερα (άνω των 5 ετών) σε 8,3%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή, η αύξηση στις τιμές το β’ τρίμηνο του 2024 ήταν 9,1% στην Αθήνα, 12,1% στη Θεσσαλονίκη, 7,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 10,4% στις λοιπές περιοχές. Για το σύνολο του 2023, οι αντίστοιχες αυξήσεις ανήλθαν σε 13,8%, 16,5%, 14,9% και 11,6%. Οι τιμές παραμένουν, πάντως, χαμηλότερες από το ιστορικό υψηλό του 2008, αλλά από το 2017, που σημειώθηκε η ανάκαμψη της αγοράς, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 69% σε πανελλαδικό επίπεδο, 88% στην Αττική και 78% στη Θεσσαλονίκη.
Από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υπάρχουν προτάσεις για την αναστολή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων τουλάχιστον για το 2025, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα. Οι αντικειμενικές αξίες είχαν αναπροσαρμοστεί πριν από τρία χρόνια, και η νέα αύξηση των τιμών θα πυροδοτούσε περαιτέρω αύξηση των εμπορικών τιμών, επηρεάζοντας αρνητικά την αγορά. Οι προτάσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια του στεγαστικού “πακέτου” που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.
Παράλληλα, η οικονομική πολιτική περιλαμβάνει επαναξιολόγηση άλλων μέτρων, όπως η αναστολή του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας στα νεόδμητα ακίνητα, η οποία αναμένεται να ισχύσει και για το 2025. Η αρχική αναστολή για τον ΦΠΑ, που εφαρμόστηκε το 2019, είχε θετική επίδραση στις αγοραπωλησίες και τη νέα κατασκευή ακινήτων.
Η υψηλή ζήτηση για κατοικίες συνεχίζει να επηρεάζει ανοδικά τις τιμές, όπως καταγράφεται από τα δεδομένα της αγοράς. Η επιτυχία των πρόσφατων παρεμβάσεων από την κυβέρνηση μπορεί να συμβάλει στην κατευναστική προσπάθεια του στεγαστικού ζητήματος εν μέσω αυξούμενων τιμών.
Πηγή: newsbomb.gr