Φθηνότερο Ρεύμα Για Καταναλωτές Μέσω Κατάργησης Χρεώσεων

Φθηνότερο Ρεύμα Για Καταναλωτές Μέσω Κατάργησης Χρεώσεων

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζει τη σταδιακή κατάργηση χρεώσεων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς, οι οποίες χρηματοδοτούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) και την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών (ΥΚΩ).

Η στρατηγική μείωσης των τιμών περιγράφεται στο πρόσφατο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, σύμφωνα με το οποίο περιλαμβάνονται δράσεις ανάπτυξης των ΑΠΕ ισόρροπα ανά κατηγορία (φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά), με προγραμματισμό βάσει αναγκών και στόχο την ελαχιστοποίηση των περικοπών. Προβλέπεται επίσης η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, η μετατόπιση ζήτησης κατά τις ώρες υπερπροσφοράς των ΑΠΕ, η συγκράτηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη δικτύων και οι σταδιακές μειώσεις των χρεώσεων που αφορούν τις ΑΠΕ, ενώ θα προχωρήσουν οι διασυνδέσεις των νησιών.

Αναφορικά με το ΕΤΜΕΑΡ και τις ΥΚΩ, η χρέωση ΕΤΜΕΑΡ χρηματοδοτεί τους παραγωγούς ΑΠΕ για την ενέργεια που εγχέουν στο δίκτυο. Οι παλαιότερες μονάδες λαμβάνουν υψηλότερες τιμές ανά μεγαβατώρα. Αντίθετα, οι νέες μονάδες συμμετέχουν απευθείας στην αγορά, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές όσο παλιές μονάδες αποσύρονται.

Στις ΥΚΩ, οι χρεώσεις καλύπτουν το κόστος παροχής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, που συχνά είναι υψηλότερο λόγω της εξάρτησής τους από υγρά καύσιμα. Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική είναι κρίσιμη για τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης στα νησιά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τον ΑΔΜΗΕ, αναμένεται να αρχίσουν δοκιμαστικές ηλεκτροδοτήσεις στις αρχές του 2025.

Η χρέωση για το ΕΤΜΕΑΡ στην οικιακή κατανάλωση είναι 0,017 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για τη ΥΚΩ, οι χρεώσεις κλιμακώνονται ανάλογα με την κατανάλωση, παρέχοντας σημαντική εξοικονόμηση για τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, για κατανάλωση 300 κιλοβατώρες το μήνα, το συνολικό όφελος μπορεί να φτάσει τα 28,7 ευρώ ανά τετράμηνο.

Πηγή: naftemporiki.gr