Οι καθηγητές Οικονομίας στο Essec Business School, Μαρκ Γκουγιό και Ραντού Βρανσεανού, προειδοποιούν ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη λήψη μέτρων με σκοπό τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η Γαλλία ενδέχεται να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο που είχε παλαιότερα η Ελλάδα. Στο κοινό τους άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Tribune, τονίζουν ότι, εάν στον προϋπολογισμό του 2025 δεν υπάρχουν προβλέψεις για αύξηση των φορολογικών εσόδων και μείωση των κρατικών δαπανών, ενδέχεται η χώρα να τεθεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η κατάσταση του γαλλικού δημοσιονομικού τομέα παραμένει ανησυχητική, με το έλλειμμα να αναμένεται να φτάσει το 6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024. Οι δύο οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι τα τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν δει το χρέος της Γαλλίας να εκτοξεύεται από 1.100 σε 3.100 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει αύξηση κατά 1.000 δισ. ευρώ ανά δεκαετία.
Υπογραμμίζουν επίσης ότι η τρέχουσα δεκαετία (2024-2034) θα κληθεί να αναλάβει τον “λογαριασμό” για τη δημοσιονομική κατάσταση των προηγούμενων δεκαετιών, κάτι που γεννά σοβαρές ανησυχίες για το μελλοντικό οικονομικό περιβάλλον της χώρας. Πηγή: naftemporiki.gr