Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι επιτακτική ανάγκη για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Κατά τη διάρκεια ενός τραπεζικού φόρουμ στη Μαδρίτη, προειδοποίησε ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ έχει αυξηθεί σε πολλές χώρες, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας το 100% σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ο ντε Γκίντος τόνισε ότι οι χώρες με υποχρέωση πρέπει να υποβάλουν εντός του μήνα τα σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης για τέσσερα ή επτά χρόνια. Αυτά τα σχέδια θα περιλαμβάνουν μια «διαρθρωτική πορεία προσαρμογής δαπανών».
Όπως εξήγησε, η διαδικασία διαπραγμάτευσης των σχεδίων αυτών θα είναι «διμερής» ανάμεσα στις χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα πρέπει να είναι «λογική και συνετή». Ο Ισπανός τραπεζίτης σημείωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα είναι υπό την αυξημένη προσοχή των αγορών.
Από τον Ιανουάριο, η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αγορές δημόσιου χρέους και την επανεπένδυση κρατικών ομολόγων, κάτι που συνιστά μηνιαία μείωση 40 δισεκατομμυρίων ευρώ στη ρευστότητα της αγοράς. Αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην παροχή πιστώσεων, επηρεάζοντας νοικοκυριά και εταιρείες, και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επιτόκια καταθέσεων καθώς οι τράπεζες θα ανταγωνίζονται για την προσέλκυση κεφαλαίων.
Πηγή: naftemporiki.gr